Novosti

Poštovani šjor Antonio, zbogom i hvala


28.05.2012

Učio nas je kako voljeti svoje korijene, kako ne raskinuti veze s iskonom, kako pamititi događaje i ljude, ali sjećati se uvijek onog lijepog i ljudskog, a manje onog lošeg i grubog u ljudima i događajima. To je bila posebnost stila našeg neimara, vrijednog kroničara našega grada. Da, vrijednog jer baština koju nam je ostavio u četri knjige zanimljivih zapisa (peta u rukopisu) o ljudima i događajima, koji su obilježili prošlost drevnog nam Farosa tijekom 20. i početka 21. stoljeća, nemjerljiva je za sve one koji doživljavaju svoj zavičaj kao dio svojeg bitka i koji ga nose u srcu.. Šjor Antonio ga je istinski tako doživljavao i volio. Bila je to velika ljubav između srčanog kroničara i njegovog rodnog grada. Živio je sa svojim Starim Gradom aktivno ulažući svoj trud, i svoje ideje u brojne aktivnosti mjesta.

Brojne vrijedne fotografije, kao svjedoci nekog prošlog vremena čuvaju se u bogatom arhivu obitelji. Bio je promicatej turizma u našemu gradu bdijući neprekidno nad vrijednom povijesnom baštinom mjesta i otoka kao član bivšeg Centra za zaštitu kulturne baštine otoka Hvara, te kao osnivač i dugogodišnji tajnik Društva za unapređenje i uljepšavanje Staroga Grada.... i još bih mogla nabrajati kamo ga je sve nosila velika ljubav prema rodnom mu gradu.

Odmah propitkujem, da li je ovaj isti grad uzvratio ljubavlju za ljubav? Usudila bih se priznati, bio je to manjkav uzvrat, jer na pogrebu šjor Antonija nije bilo čuti živo izgovorenu dirljivu riječ hvala od onih koji jesu, barem se tako predstavljaju, nositelji kulture i javnog života Staroga Grada, tim više što su neki osobno bili prisutni ispraćaju našeg mještanina. Zar se i na takvom mjestu politika, ne daj Bože, opet umiješala, ili su nam mjere vrijednosti tako loše da ne znamo što nam je činiti te postajemo nezahvalni i ne primjećujemo više ljepotu i dobrotu koja nas okružuje?

Ali, zato mi, njegovi marljivi čitatelji, koji rado biramo, čitamo i nadasve cijenimo štivo koje nam je ostavio dragi naš g. Botteri, dobri duh grada, kako ga je lijepo nazvao naš novinar g. Mirko Crnčević u svojem novinskom članku, ponavljamo bezgranično puta, hvala. Da, hvala Vam, šjor Antonio za sve dobro učinjeno,vidljivo, opipljivo ili sve ono dobro započeto ali nedovršeno. Hvala Vam za baštinu pisane riječi koju ste ostavili generaciji Vaših suvremenika, hvala za sve one buduće generacije koje će se ovom literaturom služiti i otkrivati vrlo zanimljive, često puta i duhovite priče o životu Staroga Grada i njegovih žitelja.

U ime svih onih koji Vas poštuju i vole, HVALA.Vi ostajete trajno u našim srcima i u našem sjećanju. Živjet ćete s Vašim kronikama dok bude života u Vašem Starome Gradu, kojemu ste svjedočili veliku ljubav dugi životni vijek.

 

 

Zahvalna Margita Vučetić (Pešelj-Badalo)

developed by Nove vibracije