Novosti

Sinjani se predstavili autentičnim teatrom


23.05.2012

Selektori ovogodišnjeg 52. Festivala hrvatskih kazališnih amatera, što se održava u Starom Gradu, imali su pune ruke posla jer su nakon županijskih smotri i pojedinačnih selektiranja od 111 odgledanih predstava morali odabrati tek 18 ponajboljih za natjecateljski dio Festivala. Boje Dalmacije ove godine brane Udruga 'Naš mali festival' iz Murtera s predstavom 'Pinokio – baš kao i danas' C. Collodija, Studenstski teatar 'Lero' iz Dubrovnika s predstavom 'Ljepirice' D. Mojaša, ali i 'Sinjsko pučko kazalište', koje je u subotu navečer na Trgu 'Škor' odigralo već dobro znanu predstavu 'Dujo Manzan i Mate Manistra' D. Manzana.
A upravo današnje kazalište iz grada alkara, koje je sljednik Amaterskog kazališta Sinj osnovanog još daleke 1956. godine, već treću godinu za redom domaćin je smotri kazališnih amatera SDŽ. Baš na ovoj zadnjoj ostvarili su zavidan uspjeh osvojivši redom nagrade za najbolju režiju (Željko Viculin), za najbolju žensku ulogu (Marija Cvrlje Radović), najbolju mušku ulogu (Bruno Barać), te nagradu za najbolju scenografiju. A kad se svemu tome pridoda još i golemo iskustvo glumaca onda to i kazališna publika u drevnom Farosu, istinskom ishodištu teatra, vrlo lako prepozna.
Uglavnom kazalištarci iz glavnog grada Cetinske krajine, na čijem repertoaru su najčešće autentična sinjska djela, svojim kolegama i brojnim otočanima su se na 'daskama koje život znače' predstavili komadom proizašlim iz pjesme Duje Manzana, nekadašnjeg slijepog orguljaša u sinjskoj crkvi. To djelo, godine 1864. napisano u desetercu, za scensku izvedbu 20-ih godina prošlog stoljeća priredio je Sinjanin Petar Marković, jedan od istaknutijih članova SPK-a, a tijekom vremena postalo je jedna od najizvođenijih predstava u povijesti toga kazališta.
Glumcima je, prema riječima Željka Viculina, osobita čast igrati u predstavi 'Dujo Manzan i Mate Manistra', jer njome se svake godine otvaraju i 'Dani alke i Velike Gospe'. U tom djelu se zapravo opisuje istinit događaj koji se zbio između autora i postolara Mate Manistre, sve zbog jednog dječjeg postola koji je trebalo popraviti. Na svojevrstan način to je i komadić prošlosti sačuvan za nove generacije, da mladi vide kako se nekad govorilo, odijevalo, ponašalo i o čemu se raspravljalo, pa je za originalne role sinjska kazališna družina s pravom pobrala simpatije publike, dobila burni aplauz i višekratno pozivana na bis.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije