Novosti

Otvorena trodnevna konferencija: Obnovljivi izvori energije ...


21.05.2012

Jučer je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu otvorena trodnevna Konferencija „Obnovljivi izvori energije – Nove tehnologije – izazovi 21. stoljeća“. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike prof. dr. Ive Josipovića, a u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu.

 

Župan Ante Sanader se prigodnim riječima obratio nazočnima, te se posebno zahvalio Njemačkom veleposlanstvu na sudjelovanju u organizacija ovako značajnog skupa. „Znanje, znanost i razvoj visoke tehnologije strateška su odrednica naše Županije“, naglasio je župan. Kazao je kako je ulaganje u znanost i visoku tehnologiju, u ovim vremenima visoke nezaposlenosti nada je za otvaranje novih radnih mjesta. U svojim projektima Znanstveno-tehnologijskog parka i 11 poduzetničkih zona Županija nastoji privući strane investitore, a istodobno i otvoriti nova radna mjesta, naglasio je župan. „Nadamo se da će ova Konferencija biti prilika za razmjenu iskustava, ali isto tako i prilika za sklapanje poslova i planiranje zajedničkih projekata“, kazao je župan Sanader. U prilog ovim zaključnim riječima župan je najavio današnje potpisivanje Izjave o namjeri Instituta Fraunhofer i Sveučilišta u Splitu i FESB-a o osnivanju Fraunhofer projektnog centra u Splitu. U ime Njemačkog veleposlanstva nazočnima se obratio veleposlanik dr. Bernd Fischer naglasivši kako je ovo najveća Konferencija ovakvog karaktera na širem području. „Ova Konferencija pruža nadu za razvoj iskorištavanja ove vrste energije.

 

Podsjetio je kako su hrvatska Vlada i Sabor prilikom potpisivanja predpristupnih ugovora prihvatili i takozvani 20-20-20 uvijet. To znači da će Hrvatska do 2020 godine morati 20% opskrbe energijom pokrivati iz obnovljivih izvora energije, te da ova Konferencija ide tome u prilog. Sa zadovoljstvom je primijetio kako su na Konferenciju pristigli i vodeći njemački proizvođači na planu obnovljivih izvore energije. Sve ovo daje nadu kako će mlada generacija dobro iskoristiti sunce, vjetar, biomasu i vodu, a kako bi energija bila dostupna svima, na otoku i kopnu zaključio je veleposlanik Fischer.

 

Pozdravne riječi nazočnima su uputili Paul Vandoren, veleposlanik EU u RH, prof.dr. sc, Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr.sc. Srđan Podrug, te prof.dr.sc. Dragan Poljak. Uvodna izlaganja iznijeli su Klaus-Peter Willsch, zastupnik u parlamentu SRNJ (predsjednik Njemačko-hrvatske parlamentarne skupine), Louisa Vinton, UN Resident Coordinator and UNDP Resident Representative in Croatia, prof.dr.sc. Klaus Topfer, ex izvršni direktor UNEP-a. Zanimljivo i slikovito svoje viđenje prirode i okoliša, te promjene koje sama priroda stvara, neovisno o čovjeku iznio je Stipe Božić, poznati alpinist, reporter i publicist.

 

Kroz ova tri dana moći će se na Konferenciji čuti predavanja sa ciljanim temama: Obnovljivi izvori energije – ključna tehnologija za konkurentnost u budućnosti, Obnovljivi izvori energije – je li hrvatsko tržište spremno, Tehnološki park kao lokacijski čimbenik, Zelene inovacije kao prilika za rast i zapošljavanje, Zelene tehnologije, Zelena gradska uprava, zeleni turizam, Poticaji EU-a za obnovljive izvore energije/Prilike za regionalnu suradnju, na kojima će izlagati stručnjaci iz zemlje i inozemstva. U sklopu popratnog programa održat će se Gospodarski forum, te Međunarodni seminar „Integracija obnovljivih izvora energije u Europsko energetsko tržište – pravni i praktični problemi“ (FESB mala dvorana). Također, sudionici Konferencije imati će prilike upoznati gospodarske zone Dugopolje i Kukuzovac.

 

Otvaranju su nazočili predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, zamjenik župana Visko Haladić, zamjenica gradonačelnika Grada Splita Anđelka Visković, veleposlanici, gradonačelnici i načelnici gradova i općina SDŽ, te gospodarstvenici iz zemlje i inozemstva.

 

Izvor: www.dalmacija.hr

 

 

 

developed by Nove vibracije