Novosti

Tko još (ne)zna graditi suhozide


17.05.2012

Treća od četiri svibanjske suhozidarske gradionice na Srimi će se održati u subotu, 19. svibnja. U 7 sati će se na Prižbi nastaviti gradnja od dvije prethodne subote, a u 8 sati će se krenuti prema najvećoj bunji koja se nalazi 200 m od Prižbe. Rodina bunja je sačuvana u visini od 4,8 m, prije urušavanja vrha je bila visoka izmedju 5 i 5,5 m. To je najviša građevina ove vrste u Dalmaciji. U subotu će se podići zarušene kamene ploče s manje bunje sljubljene uz ovog orijaša, pa bi se kroz jutro manja bunja mogla potpuno popraviti.
Suhozidarska gradionica je namijenjena svima koji žele steći samopouzdanja u popravljanje i gradnju suhozida, kao i popravljanje i gradnju bunja. Nadovezuje se na prošlogodišnja popravljanja bunja kod Tribunja i uz Vransko jezero. Gradionice priređuje udruga Težački dom, u suradnji s Muzejom Grada Sibenika (vlasnikom arheoloskog lokaliteta Prizba) i Gradom Vodicama (na čijem su području gradionice). Popratna predavanja o suhozidnom krajoliku Srime u mjestima vlasnika srimarskih zemalja do sada su održana na Prviću, Zlarinu, u Zatoni i u Šibeniku, a predstoje još u Srimi i u Vodicama.
Završna gradionica će se održati 26. svibnja u suhozidnom kompleksu na Rodinim stanima, kod Vodene jame.

 

Izvor: www,grad-vodice.hr

 

 

Ovaj članak (kao i onaj prethodni) prenosimo  u dobroj vjeri, bez "malicije". Zahvaljujemo g. Frančesku Dubokoviću, ravnatelju Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, koji nas je, potaknut prvim člankom,  podsjetio na programe i aktivnosti Agencije u cilju vrednovanja, afirmacije i zaštite suhozida i drugih objekata ruralne i pučke arhitekture u Starogradskom polju. Naša je želja (kao i njegova) da se ti programi što prije ostvare.

 

 

Tada nam više (uz dužno poštovanje i uvažavanje) neće trebati članci iz Šibenika i Vodica ...

developed by Nove vibracije