Novosti

Otvoren natječaj za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“


14.05.2012

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“. Poziv je objavljen temeljem članka 16. Zakona o otocima i Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu označavanja proizvoda oznakom «Hrvatski otočni proizvod». Cilj ovog poziva je poticanja razvoja otočne proizvodnje kroz prepoznatljivost i jačanje konkurentnosti otočnih proizvoda na tržištu. Oznaka «Hrvatski otočni proizvod» može se dodijeliti tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači.

Tradicionalnim i inovativnim proizvodima smatraju se proizvodi nastali kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Također, moraju zadovoljavati zakonske odrednice o sigurnosti, zaštiti zdravlja, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača, te svojim ukupnim karakteristikama, udovoljiti izraženim ili pretpostavljenim potrebama potrošača, te zahtjevima utvrđenim u normama ili specifikacijama kojima se osigurava razina kvalitete. Oznaka «Hrvatski otočni proizvod» može se, bez provođenja procedure, dodijeliti proizvodima označenim jednom od sljedećih oznaka:

- Oznaka ekološki proizvod,
- Oznaka izvorno hrvatsko,
- Oznaka hrvatska kvaliteta,
- Oznaka tradicionalnog ugleda,
- Oznaka izvornosti,
- Oznaka zemljopisnog podrijetla.

Oznaka «Hrvatski otočni proizvod» može se dodijeliti i proizvodima koji nemaju jednu od navedenih oznaka, a koji su nastali kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, uz provođenje procedure.

 

Javni poziv otvoren je do 1. lipnja 2012. godine što je ujedno i krajnji rok za dostavu Zahtjeva.

 

Obrazac zahtjeva i tekst javnog poziva možete naći na linku "Obavijesti, oglasi, natječaji".

developed by Nove vibracije