Novosti

Deklaracijom zaključeni Prvi međunarodni svibanjski susreti novinara, pisaca i pridruženih članova


07.05.2012

Nakon održanih radionica 'Mediji i politika' i 'Mediji i etika' u velikoj dvorani hotela 'Arkada' sudionici Prvih međunarodnih svibanjskih susreta novinara, pisaca i pridruženih članova, što ih je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Iva Josipovića organizirala Udruga umirovljenika HRT-a i članova HND-a (od 28. travnja do 7. svibnja), jednoglasno su prihvatili Deklaraciju o stanju medija u Hrvatskoj.
Sudionici susreta nisu zadovoljni s trenutačnim položajem novinara u medijima. Sloboda medija postoji uglavnom za vlasnike medija, a novinarske slobode ovisne su isključivo o interesima vlasnika. Oni se često razlikuju od novinarskog poslanja i javnog dobra koje bi novinarstvo trebalo promovirati. Dalje se navodi kako vlasti malo čine da osiguraju transparentno vlasništvo u medijima, a bez čistog vlasništva nema slobodnog novinarstva. Jedino čist, zdrav kapital u privatnim medijima može biti jamac nekoruptivnog i neovisnog novinarstva.
• »Novinari bi zajedno s poslodavcima trebali što prije postići dogovor o profesionalnim načelima i slobodi novinarskog rada, a sindikati u vezi socijalnih prava, u suprotnom otežava se položaj novinara i unosi nesigurnost u njihove redove. S druge strane, izuzetno je značenje javnih medija u Hrvatskoj za razvoj demokratskih odnosa. Potrebni su kvalitetni i moćni javna televizija i javni radio, potrebna je brza, profesionalna, multimedijska Hina. Potreban nam je ozbiljan politički dnevnik u službi javnosti. Privatni mediji bi trebali isto tako promovirati novinarstvo kao javno dobro« – stoji u Deklaraciji, dok se od Ministarstva kulture očekuje da donese osnovna načela medijske politike i kvalitetne nove zakone, među njima Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji, Zakon o medijima i Zakon o Hini.
Inače, za susrete početkom svibnja odabran je grad u kojem je 1891. organizirana prva proslava Radničkog blagdana u Dalmaciji i u kojem je rođen prvi hrvatski novinar, a skup koji je moderirala Branka Starčević započeo je odavanjem počasti minutom šutnje svim poginulim novinarima u svijetu, da bi potom pozdravne riječi sudionicima skupa uputili direktor hotela 'Helios Faros' Filip Gelo i dogradonačelnik dr. Toni Lučić Lavčević. Suradnik 'Slobodne Dalmacije' Mirko Crnčević izlagao je o poznatim hrvatskim novinarima rodom iz Staroga Grada - Farosa (Nikoli Dominiku Budroviću, don Jurju Biankiniju i Dinku Politeu), a dr. sc. Elza Tomac dala povijesni pregled razvitka medija. Naš istaknuti humanist akademik Slobodan Lang je iznio neka svoja životna iskustva i založio se da ideja dobra bude nit vodilja u novinarstvu.


• »Ekonomski i društveni položaj vlasnika medija, rekao bih, još uvijek često ovisi o dogovorima i komplotima s političarima i moćnim biznismenima, pa su stoga mnogi poznati novinarski autori i britki analitičari društvene zbilje isčezli iz glavnih hrvatskih medija, pišu za niskotiražne listove i za portale ili su skroz utihnuli« - kazao je predsjednik HND-a Zdenko Duka, dodavši da je zbog toga, kao i zatiranja pravih istraživačkih priča, Hrvatska u posljednje tri-četiri godine pala u ocjenama svjetskih medijskih organizacija o slobodi medija.
Karizmatična francuska novinarka i književnica Florence Hartmann je govoreći o medijima u svijetu istaknula da je afera 'WikiLeaks' bila okidač za zatiranje transparentnosti u medijima. Podsjetila je kako su u tom smislu NYT i BBC pali na ispitu. Izgovor za kršenje ljudskih sloboda u Iraku bila je laž o oružju za masovno ubijanje. Veleposlanica RH pri UNESCO-u Neda Ritz založila se za vjerodostojnost novinarstva, ali i odgovornost za svaku napisanu i izgovorenu riječ, te istodobno kritizirala medije što sve više uskraćuju prostor za kulturu, znanost i umjetnost.


• »Medijima vlada profitna logika - informacija je postala roba. Sadržaji su sve više pod pritiskom komercijalizacije. Mediji imaju moć stvaranja slike svijeta, ali tematika kojom se pretežito bave razlikuje se od tema koje šira javnost doživljava potrebnim, razložnim i presudnim« - upozorio je doajen hrvatskog novinarstva Ante Gavranović, dok su sudionici skupa suglasni da Europi moramo ponuditi višu kulturnu i civilizacijsku razinu medijskog prostora sa svim vrednotama koje imamo, naročito ako Deklaracija zaživi i postigne pozitivan učinak.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije