Novosti

UPOZORENJE CRVENOG KRIŽA HVAR - Važno je znati pružiti prvu pomoć


29.08.2011

UPOZORENJE CRVENOG KRIŽA HVAR


Važno je znati pružiti prvu pomoć

 

Slijedi priča !


Prije nekoliko dana na plaži kod Franjevačkog samostana, samim čudom spašena je jedna žena od utapanja. Naime, vruć dan mamio je goste i domaćine Hvara da se okupaju. Već u ranim satima privlačna šljunkovita plaža „brojila“ je poveći broj kupača. Među njima je bila i gospođa srednjih godina koja se praćakala na žalu. Ona je bila neplivač i već je godinama dolazila na ovu plažu upravo da bi se mogla sigurno osvježiti, iako nije znala plivati. To jutro se kupalo i nekoliko Hvarana koji su poznavali gospođu iz viđenja, ali nisu znali ni kako se zove ni kod koga boravi budući da nije bila „domaća“. U jednom trenutku žena je počela čudno reagirati, podizati i spuštati glavu, nesuvislo mlatarati rukama. To su ostali kupaći pripisivali njenom „neplivanju“ i snalaženju pri osvježavanju. Budući da je među kupače toga jutra, slučajno, tada došla ravnateljica Crvenog križa M.B. odmah je shvatila da se s gospođom nešto događa. Pozvala je upomoć sumještane i ušla u more. Već tada žena je plutala i hitno je izvađena na plažu. Nije bila pri svijesti i ustanovljeno je da se napila mora. Pozvali su je i lagano protresli međutim nije reagirala, pa je prontno pozvana Hitna medicinska pomoć, kojoj je rečeno što se dogodilo i gdje se nalaze. Dok se očekivalo pomoć, gospođu se okrenulo u sigurni bočni položaj, oslobodilo jezik, te protreslo i pozivalo. U tom je trenutku gospođa izbacila dosta mora na usta i nos, te otvorila oči. Nije ništa razumjela, nije mogla govoriti, teško je disala što je bila potvrda da još ima mora u plućima.

Objašnjenje: Osnovni problem kod utopljenika je hipoksija / nedostatak kisika /.Kada morska voda prilikom utapanja dođe u pluća, nastaje razlika u tlakovima. Sol velikom brzinom dolazi u krv, a voda u pluća. Zbog toga nastaje vrlo često opasan plućni edem. To se još zove sekundarno utapanje. Kod problema nedostatka kisika koji nastaje prigodom utapanja, pacijent se smješta u Barokomoru. U Barokomori udisanjem hiperbaričnog kisika dobijemo 20 puta više kisika otopljenog u krvi, što olakšava difuziju u tkivu i velikom brzinom ispravlja nedostatak kisika.


Gospođa je ,nakon zbrinjavanja na Hitnoj u Hvaru zbog posljedica nedostatka kisika, a što je vrlo opasno, prebačena u KBC Split gdje je smještena u Barokomoru. Bila je pod kontrolom 24 sata, a nakon toga otpuštena kući. Danas je dobro i može slaviti novi rođendan !


A da se nije našao nitko tko pozna prvu pomoć ?????

BITNO: Vrlo je važno znati pružiti prvu pomoć unesrećenom, stradalom, povrijeđenom i sl. jer trenutci do dolaske Hitne medicinske pomoći često su presudni za spašavanje ljudskog života. Hrvatski Crveni križ i njegovi ogranci- lokalna Društva vrše obuku tijekom godine i promidžbu

SVJETSKOG DANA PRVE POMOĆI svake godine prve subote u rujnu.


PRIDRUŽITE NAM SE !!!


BUDITE SUDIONICI U SPAŠAVANJU LJUDSKIH ŽIVOTA !!!


ODBOR CRVENOG KRIŽA
Maja Budrović

 

developed by Nove vibracije