Novosti

Starograjani slave 2395. rođendan grada Farosa


21.08.2011

Svečanosti 'Utemeljiteljima u čast, predcima u spomen!' uz Dan grada Farosa 2395. godine od utemeljenja pod visokim pokroviteljstvom dr. sc. Iva Josipovića, predsjednika RH, započele su u subotu otvaranjem izložbe 'Prije 120 godina kad lučonoše osvijetliše grad' u galeriji »Hector« povodom 120. godišnjice prve proslave Radničkog blagdana 1891. u Dalmaciji i Starome Gradu.


Autor izložbe je poznati umjetnički fotograf i fotokroničar Petar Botteri, u čijem arhivu je čak 35.000 starih fotografija (ljudi, događaji i vedute grada), a otvorio je dr. Toni Lučić Lavčević, uz sudjelovanje baritona Gorana Velića i glasovitih Faroskih kantadura koji su pjevali 'Lijepu našu', što je aklamacijom pučanstva odabrana za hrvatsku himnu prije 120 godina - iste godine kad su Starograjani predvođeni don Antom Politeom prvi put proslavili Radnički blagdan u Dalmaciji. Glumci Marija Kovačević i Željko Šestić potom su kroz zanimljiv dijalog interpretirali 'Proslov zavičaju'.


Velike povijesne obljetnice obilježit će se i prigodnim obljetničkim 'Koncertom za grad-prvijenac' 9. rujna u Dominikanskoj crkvi sv. Petra Mučenika na kojem će, nakon proslova pokrovitelja i Povelje o Danu grada Farosa na hrvatskom i starogrčkom jeziku (Marija Kovačević i Katarina Vuković Gjanaki), nastupiti bariton Goran Velić, flautistica Dunja Matković, pijanist Zoran Velić i orguljaš Mirko Jankov.
U Udruzi Faros Z.B.O.R.S. Faros, koja svečanosti i organizira, kažu da će to biti pravi praznik za uši brojnih poklonika glazbene umjetnosti, jer su na programu Gerolamo Frescobaldi, Antonín Dvořák, Georges Bizet, Fryderyk Chopin, Claude Debussy, Francis Poulenc, Andrew Lloyd Webber i Albe Vidaković.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije