Novosti

Faro(pi)s slavi 10. rođendan...


21.08.2011

Na jednom od pet najljepših svjetskih otoka, Hvaru… u najstarijem gradu na tlu naše Domovine, Starome Gradu ili Farosu u petak i subotu (19. i 20. kolovoza) održao se (kako ga organizatori zovu) najkraći, najjeftiniji, ali i najšarmantniji festival kulture na ljetnom Jadranu. Festival književnosti „Faro(pi)s“ djeluje već svoju 10- tu godinu u organizaciji Jovana Brajovića i Mejre Mujičić, voditelja galerije 'Moria', a nastao je kao ljetna varijanta FAK-a.


Važan dio ove manifestacije čini pokušaj decentralizacije kulturnih sadržaja i približavanje književnosti 'uživo' prirodno izoliranim otočnim sredinama. Nezanemariv detalj u pokretanju cijelog projekta bila je i velika književna tradicija otoka Hvara, s dva naša najveća renesansna pisca, nakon Marka Marulića, Petra Hektorovića i Hanibala Lucića. Cijela književna svečanost, tijekom tri dana u kolovozu, uvijek iznova priziva hektorovićanske pučke razgovore, jer i kada se čitaju visoko književni tekstovi, atmosfera je uvijek ugodna i opuštena, dok publika kasnije s piscima može razgovarati, pjevati, popiti i općenito družiti se.


A njih je u tih nekoliko dana u malom otočnom gradiću nemoguće negdje ne susresti. Tako se stvara pozitivno zasićenje književnošću i cijeli grad živi s piscima, što je drugi veliki cilj, a ujedno i konkretna realizacija Festivala. '... Uz nas je stasala jedna izuzetna mlada generacija pisaca poput Jurice Pavičića, Ante Tomića, Renata Baretića, Borisa Dežulovića... koji su dočim bili i prvoborci Faro(pi)sa. U Hektorovićevom gradu je u proteklih 9 godina nastupilo 200-tinjak gostiju i teško se sjetiti nekog važnijeg imena hrvatske književne scene koje Faro(pi)s u svojih 10 godina postojanja nije ugostio. Festival je pružio svoje gostoprimstvo i mnogim gostima iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Irske, Srbije, Makedonije...' - govori Brajović.


Faro(pi)s se tradicionalno održava na pitoreksnom trgu Škor, što je okružen balaturama do kojih se dolazi vanjskim kamenim skalinama. Preko njih vise grmovi cvijeća koji daju dojam punine i tereta, dok se kamena arhitektura nudi u svoj svojoj čistoći. '... U petak 19. kolovoza, u Starom mlinu, održat će se književna večer „Živimo li u vrijeme super junaka“ kao hommage Zvonku Todorovskom, Marinu Ribariću, Bevandermanu i Anti Starčeviću, na kojoj Vas očekuju Aldo Čavić, Alem Čurin, Dinko Lupi, Ivo Žanić, Tahir Mujičić i Tonči Tadić uz promociju stripa „Bevanderman žive vječno - jubav u jematvi“ Alema Čurina' - dodala je Mejra.
Nihil occultum - Ništa nije skriveno. Tako je veliki Petar Hektorović zapisao na kamenoj ploči svoga ljetnikovca u Starome Gradu. Kao da je nekom svojom davnom, otočnom pronicljivošću pretpostavio da će pola tisućljeća poslije njega, društvo odabranih pjesnika, zaposjesti oko njegovog ribnjaka i razotkriti mnoštvu okupljenih posjetitelja još jedan dio svoje duše. A to će baš na tom mjestu 20. kolovoza učiniti Milan Ilić, promovirajući svoj novi roman „Potpuna akustika“. O knjizi će govoriti zagrebački pjesnik i urednik Ervin Jahić, a ništa manje neće se razotkriti ni Igor Paro i Zoran Kelava pri izvedbi glazbenog recitala „Pjesme talijanke“ Sabe Bobaljevića Glušca.


Inače, galerija 'Moria' također se bavi organiziranjem komornih koncerata, perfomansa..., a sada obilježava i 10-tu godišnjicu izlagačke djelatnosti s područja suvremene likovne umjetnosti. Sa zahtjevnim prostorom Galerije, u kojoj se nalaze rimski mozaik iz 3. st. i grčki pločnik iz 4. st. pr. Krista, junački su se 'borila' eminentna imena hrvatske likovne scene Ivan Kožarić, David Maljković, Goran Petrcol, Siniša Labrović...


tekst: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije