Novosti

'RudinArt' mamac za umjetnike i posjetitelje


21.08.2011

Bižatini dvori u Veloj Rudini kod Staroga Grada po 10. put su (službeno) bili mjestom održavanja kulturne manifestacije 'RudinArt'. U organizaciji su složno sudjelovali domaćini (Jasenka i Jakov Dulčić) i gosti, nekih dvjestotinjak ljudi, prisjećajući se na početku svoga prijatelja Zvonka Todorovskog, grafičkog umjetnika i nagrađivanog književnika (1960.-2010.) čija je veza s Rudinom do te mjere obilježila njegov život da i drugima postaje mjerom osvojenosti i posvojenosti mediteranskim svijetom, prošlošću i sadašnjosti otoka Hvara.


Naravno, spomenulo se i barba Vinka Pakušića iz Staroga Grada čije stihove su recitirali djeca Rino i Stela s toliko dječje iskrenosti da su večer učinili neponovljivom. Iako su ljetne večeri u drevnom Farosu prepune događanja, lijepo vrijeme i dobra atmosfera dovela je mnoge posjetitelje u želji da poslušaju klapu 'Fjaka' i razgledaju izložbu u okviru koje su bili predstavljeni likovni radovi Mladena Veže, Danijela Butele, Tonija Franovića, Đure Sedera, Zlatka Price, Tihomira Lončara, Duška Abramušića i već domaćih Branimira, Antonije i Mihovila Dorotića, Mareka Pražaka, Vlaste Kandijaš, Nataše Milardović, Ive Pervana, Vanje Zukić, Maje Jelušić, Grge Fistonića, Frane Božikovića i Marija Brema, dok su Marinka Radež i Kristijan-Kiki Ugrina promovirali dječju likovnu radionicu 'Mali grad Faros'.


Feštom je kao i svih godina do sada bilo obuhvaćeno 'cilo misto, pa se pivalo u dvoru i na štrodi, isprid crikvice i po kantunima uz Marija i velo lušku pomoć do šest ujutro". U Bižatine dvore svratila je i gradonačelnica našeg najstarijega grada Đurđica Plančić, i to s gostima iz prijateljskog grada Samobora, dožupan Visko Haladić, te mnogi drugi koji su pridonijeli da i Mala Rudina u ovoj prigodi postane Velikom, neobična ljetna razglednica koja se nosi u srcu. Bio je to zapravo prekrasan trenutak u sadašnjosti, koji istodobno nudi i postavlja pitanja o budućnosti vrlo dopadljive Rudine.


Tekst i snimka: Mirko Crnčević

 

developed by Nove vibracije