Novosti

Toth i Matošević pobjednici FORskog polumaratona


20.08.2011

S Trga Ploča u Starome Gradu u 18 sati startala 93 maratonca na 1.međunarodnom atletskom FORskom polumaratonu, koji se održava pod sloganom 'FOR run FOR fun' ili trčanje uz zabavu. Međutim, utrka na 21,1-kilometarskoj stazi, koja je prolazila zahtjevnom tzv. starom asfaltnom cestom od Staroga Grada do Hvara, nije bila nimalo lagana, a cilj je bio na Trgu Sv. Stjepana u Hvaru. Prva polovica staze bila je uspon s razine mora do 400 metara nadmorske visine do tzv. Vidikovca, dok je druga polovica zapravo predstavljala spust do mora u Hvaru.

Po izuzetno toplom i sparnom vremenu, prvi je u cilj, pozdravljen od brojnih Hvarana i turista, ušao mađarski maratonac Laszlo Toth u vremenu 1:17:00, ispred svog sunarodnjaka Janos Tamas Nagya (1:17:16) i našeg Zorana Žilića (Zagreb Ulix, 1:18:00). Kod žena najbrža je bila hrvatska mlađa seniorska rekorderka na 10 km Matea Matošević (Zagreb Ulix, 1:24:37), ispred mađarice Zite Kacher (1:24:49) i legende slovenskog dugoprugaškog trčanja Helene Javornik (1:25:31).

- Ne krijemo zadovoljstvo što je ova sportska manifestacija startala iz drevnog Farosa, grada utemeljenog prije 2395. godina, baš na početku 99. antičke Olimpijade na kojoj je pobjednik bio maratonac Dikon. Stari Grad također ima dugogodišnju tradiciju održavanja svjetski poznatog plivačkog maratona, ali nas isto tako raduje da je na prvom trkačkom polumaratonu na Otoku sunca sudjelovalo preko devedeset maratonaca - kazao je Dragan Janković, predsjednik AK 'Sljeme'.

Inače, organizatori ovog polumaratona, za kojeg svi vjeruju da će postati tradicionalan, ali ipak u nekom za trkače pogodnijem terminu godine, bili su Grad Hvar, SD 'Hvar Marathon' i AK 'Sljeme' iz Zagreba. Prvih pet maratonaca u muškoj i ženskoj konkurenciji dobilo je pehare i medalje, te novčane nagrade od 1.000 do 3.000 kuna, a zajednička večera za sve sudionike priređena je u hotelu 'Delfin'.

Najpoznatiji hvarski maratonac i višestruki državni prvak na 42.195 metara, Janez Maroević, nije nastupio zbog preangažiranosti oko organizacije plivačkog Maratona Faros 2011., koji se održava 27. kolovoza. On nam je rekao '... Od početka ovog mjeseca nemam vremena nizašta, a kamoli za trčanje i samo što ne spavam u uredu.

Tekst i snimka: Mirko Crnčević /Slobodna Dalmacija

developed by Nove vibracije