Novosti

Mesić: Hrvatsku moramo reindustrijalizirati!


17.08.2011

Stari Grad - Tsunami kod nas zvana privatizacija opustošio je Hrvatsku, danas raspravljamo o tome kako imamo višak zaposlenih u administraciji, ali novac ima i drugu stranu, a to je da imamo malo zaposlenih u realnoj privredi. Upravo kriminalna privatizacija uništila je one gigante koje je Hrvatska imala i koji su dobivali poslove izvan granica naše zemlje, a za sve je zapravo kriv model po kojem je to trebalo nekome rasprodati, dvije stotine njih koji će tobože biti bogati Hrvati i onda će oni generirati hrvatski razvoj. Oni su zapravo uništili zemlju i to nam govori da je ta velika poduzeća trebalo privatizirati na jedan sasvim drugi način, što znači da oni koji su stvarali kapital budu vlasnici dionica, a ne neki sumnjivi tipovi koji su došli s raznih strana i nisu se potvrdili na poslu, nisu postali ni pravi vlasnici jer ništa nisu imali. Radnici su prošli najgore, oni su završili na ulici, a mi to više ne možemo vratiti i zato sada Hrvatsku moramo reindustrijalizirati - kazao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja je u održana povodom blagdana sv. Roka i Dana Grada Starog Grada.


U toj prigodi govorila je i gradonačelnica Đurđica Plančić, kada je rekapitulirala što se na nivou grada radilo u posljednjih godinu dana (putnički terminal, nova riva, prostorno-planska dokumentacija, itd.), dok je kao najvažnije zajedničke programe otoka Hvara spomenula: novi vodoopskrbni cjevovod Brač - Hvar, rekonstrukciju ceste Jelsa - Sućuraj, zračnu luku Hvar i zbrinjavanje otpada. Učinio je to i dožupan Visko Haladić, a sjednici su uz vijećnike nazočili još saborski zastupnici Vesna Pusić i Arsen Bauk, gradonačelnici i predstavnici gradova prijatelja, susjednih gradova i općina, katoličke crkve, te ostali gosti i uzvanici. Svečani program uveličali su Faroski kantaduri, a gradonačelnica Plančić i župan Općine Bohinj Franc Kramar potpisali su Sporazum o suradnji Grada Starog Grada i te slovenske općine. Također su razmijenjeni darovi, a gradonačelnik čeških Velkih Opatovica Jirži Belehradek velečasnom don Ivici Huljevu darovao je zastavu sv. Stjepana.
Inače, na sjednici su dodijeljena i javna priznanja, pa je tako nagradu za životno djelo dobio najstariji član čuvenih »Faroskih kantadura« Josip Dujmović - za 46. godišnje glazbeno djelovanje, te izniman doprinos očuvanju glazbene kulturne baštine Staroga Grada, dok su osobne nagrade za 42. i 33. godišnje glazbeno djelovanje primili Matko Franetović i Ivica Petrić, također članovi »Faroskih kantadura«. Međutim, osobna nagrada dodijeljena je i kazališnom amateru Tonku Ivičeviću-Bakuliću - za 50. godišnji neprekidni rad i djelovanje na polju kazališnog amaterizma, te izniman entuzijazam i ljubav prema kazališnoj umjetnosti. Povelje zahvalnosti pripale su Andriji Tadiću - Žboretu za dugogodišnje izvanredno zalaganje i postignute rezultate na polju elektroenergetike, te Sovjetki Krobot za humanost, stručnost i začudnu energiju u obavljanju poslova patronažne sestre, odnosno izniman doprinos zdravstvenoj zaštiti i brizi za pacijente.


Proslava Dana grada i zaštitnika drevnog Farosa popraćena je svetim misama i poslijepodnevnom procesijom po mjestu, te brojnim kulturnim događanjima - koncertima, nastupom folklorne skupine KUD-a 'Jedinstvo' iz Splita, ali i predstavljanjima knjiga 'Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora' Jakova Dulčića i Branka Dragičevića, 'Stari Grad na otoku Hvaru - otočni grad na razmeđi 19. i 20. st.' dr. sc. Mladena Domazeta, te 'Porodice Politeo i Nisiteo (1700-1940) Milovana Buchbergera. Nisu izostale ni sportske priredbe, etno sajmovi, pa i dobra zabava osobito u utorak navečer kada su Starograjani i njihovi gosti uživali u veličanstvenom vatrometu, a zatim u koncertu Gradske glazbe iz Samobora i grupe 'Positivo' na Hektorovićevom Tvardoju.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije