Novosti

Svjetski prvak iz Šangaja na Farosu 2011.


06.08.2011

Prvo ime svjetskog daljinskog plivanja, aktualni svjetski prvak na 10 km s upravo završenog Svjetskog prvenstva u Šangaju, 31-godišnji Grk Spyros Gianniotis potvrdio je svoj dolazak na ovogodišnje 36. međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju, popularni Maraton Faros 2011.

Natjecanje će se održati 27. kolovoza u Starom Gradu na otoku Hvaru pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića.

 

Gianniotis je u daleko najjačoj utrci SP u Šangaju, u olimpijskoj disciplini na 10 km, koja je ujedno bila i kvalifikacijska za OI u Londonu 2012., pobijedio u konkurenciji svih najboljih svjetskih maratonaca i s punim pravom se može reći da na Faros dolazi prvo ime svjetskog daljinskog plivanja, možda i budući olimpijski pobjednik.

Dakle, grčki maratonac dolazi na Faros koji ponosno nosi ime svojih utemeljitelja, jonskih Helena s kikladskog otoka Parosa u Egeji, koji su 384. pr. Krista na dnu zaljeva gdje se pliva maraton utemeljili grad Faros.

Sada punih 2395 godina kasnije jedan Grk će zapravo biti centralna figura u najstarijem gradu na tlu Hrvatske. Tako je Faros u ovim kriznim i za sport izuzetno nezahvalnim vremenima, kada su i najveće institucije hrvatskog sporta pred kolapsom, uspio zadržati kontinuitet i image da na njemu redovito nastupaju aktualni prvaci, a ne bivši kao na nekim drugim velikim međunarodnim natjecanjima u RH.

Istodobno nagradni fond niti izbliza ne može konkurirati drugim maratonima u svijetu, jer je financijska situacija zasigurno najteža ne samo od kraja Domovinskog rata, nego i uopće u proteklih 36 godina.

Unatoč Europskom prvenstvu u Izraelu, koje je svega desetak dana nakon Farosa, i ove godine u svijetu vlada veliki interes za nastup na 16 km dugoj stazi od Starogradske rive do rta Kabal i nazad.

Do sada je prijavljeno ukupno 40-tak plivača i plivačica iz 22 države s tri kontinenta: Argentine, Austrije, Bosne i Hercegovine, Dominikanske Republike, Crne Gore, Češke, Danske, Egipta, Grčke, Italije, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske i Hrvatske.
Stiže i Uvarova

Po trenutnim prijavama najveći Gianniotisovi konkurenti za pobjedu bit će Francuz Julien Sauvage koji je na SP zaostao svega 12,5 sekundi, aktualni rekorder Alexander Studzinski iz Njemačke (3:01:55) koji nakon zaliječene ozljede opet trenira punim kapacitetom, a još ako svoj dolazak potvrdi i Vladimir Dyatchin može se očekivati napad na nekada nezamislivu granicu od tri sata.

Što se ženske konkurencije tiče, od prijavljenih najbolje kotira četverostruka pobjednica Ruskinja Anna Uvarova, koja je 2010. bila treća i sigurno silno želi ponovno pobijediti. Tu je i njena mlada sunarodnjakinja Sofia Petrenko, zatim Cathleen Grossman iz Njemačke, Stephanie Erdbrink iz Švicarske, a vjerujemo da će i naša uzdanica Karla Šitić ući u ravnopravnu borbu za prvo mjesto.

Također se vode razgovori s još nekima od vodećih svjetskih maratonki. Maraton Faros je ujedno i 21. državno prvenstvo RH na 16.000 m i u muškoj konkurenciji očekuje se troboj između braće Josipa i Tomislava Solde, te mladoga Marina Milana, dok je kod plivačica Karla Šitić apsolutni favorit.

 

Izvor: Slododna Dalmacija

piše: Mirko Crnčević
 

developed by Nove vibracije