Novosti

„STORI LETRAT „ kultna predstava Hvarskog pučkog kazališta odigrana u Starom Gradu


31.07.2011

„STORI LETRAT „ LUCIJE RUDAN PERINIĆ ,KULTNA PREDSTAVA HVARSKOG PUČKOG KAZALIŠTA ODIGRANA JE U STAROM GRADU U DVORIŠTU ANTE I MLADENA FRANETOVIĆA U SKLOPU 25.LJETNIH PRIREDBI (29.07.11.)

 

Pred odabranom i znalačkom publikom kojoj je prednjačila obitelj pok. pjesnikinje , sinovi dr. Nikola i dr. Pavle Rudan sa suprugama, kao i nećak Perinić sa suprugom, nadahnuto je odigrana jubilarna 90-ta predstava.
Prirodne kulise drevnog Lucićevog dvorišta, a vlasništvo Ante i Mladena Franetovića, dale su poseban ugođaj ovoj toploj i iskrenoj priči o djetinjstvu i mladosti same autorice. Velika hvala na uprizorenju ove priče pripada pok. redatelju Marinu Cariću koji je predivnim stihovima udahnuo dušu na sceni u izvedbi Tanje Miličić, Maje Budrović, Vinke Sedlar i Nikoline Tomičić. Zvučni začin čine zvuci harmonike u izvedbi Ivice Tomičića, dok je „umjetnik“ svjetala bio Mili Zaninović. Ova se predstava ne glumi, ona se živi, osjeća, priča i pjeva. U okvir ovog „letrata“ svatko je mogao naći sebe ili makar dio u „noni“ „materi“ „fjeri“ i sl. što je izmamilo i poneku suzu gledatelja tijekom predstave.
 


O predstavi su rekli:


“TEŠKO DA ĆE BILO KOJA PRIREDBA TAKO DUBOKO ZAĆI U SRCE TEME KAO SPRETNO DRAMATRUŠKO PRETVARANJE PJESAMA LUCIJE RUDAN „STORI LETRAT“ U MAJISTORSKOJ REŽIJI MARINA CARIĆA I IZVANREDNOM OŽIVOTVORENJU RIJEČI I OSJEĆAJA KAKO SU TO POKAZALE ČETIRI HVARKINJE ČIJOJ UMJEŠNOSTI PRETAKANJA INTIME JEDNOG STAROG I ČEDNOG SVIJETA U SCENSKI GOVOR NE BI DORASLE NI MNOGE PROFESIONALNE GLUMICE.
-Anatolij Kudrjavcev, kazališni kritičar


„PREDSTAVA ČIJA POETIČNOST I ČEDNOST TEKSTA,JEZIKA,LICA,GOVORA JE LIJEKOVIT SMISAO ŽIVOTA. ČETIRI TOLIKO LIJEPA LICA,OZRAČENA MIROM, SUZDRŽANOŠĆU I KONCENTRIRANOŠĆU VEĆ DUGO NISU VIĐENE NA SCENI TO JE PREDSTAVA KOJA PO MNOGOČEMU NADILAZI OKVIR AMATERIZMA“
-Ranka Mesarić- redateljica


„PREDSTAVA „STORI LETRAT“ PRAVI JE MALI BISER POETSKOG TEATRA. ZADIVLJUJUĆA JE TO KOMPOZICIJA ZA ČETIRI ŽENSKA GLASA I HARMONIKU KOJA OSTVARUJE ORKESTRALNU SLJUBLJENOST PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI.“
-Mira Muhoberac-dramaturginja,teatrologinja


Budući se ova predstava dogodila u godini kada se obilježava 100 godina
od rođenja pjesnikinje Lucije Rudan, ovo je ujedno i jedan mali spomenik
njenoj kreaciji ,ostavštini i talentu.


Zahvala na realizaciji priredbe pripada Milanu Lakošu, Damiru Cariću, Mladenu Plančiću i posebno Mladenu Franetoviću, koji se pokazao pravim domaćinom i bio na usluzi cijeloj „družini“ i obitelji čitave večeri.

developed by Nove vibracije