Novosti

Vrbanj: blagoslovnjeno crkveno zvono nakon 608 godina


06.02.2011

Nakon procesije s obnovljenim svetim križem (1848.), koju je uoči blagdana sv. Generoža iz Staroga Grada prema Vrbanju poveo prošlogodišnji križonoša Marijo Lušić Bulić, blagoslovljeno je novo zvono na povijesnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Vrbanju, poslije čak 608 godina.

Križ je obnovila restauratorica Vilma Stojković, a o povijesti župe sv. Duha, uz nastupe klapa “Vela Luka” i “Kaštilac” (Vrboska) te recitacije vrbanjske djece, govorili su mjesni kroničar Marko Pavičić Kotin i župnik don Ivica Babić, dok je zvono blagoslovio dr. sc. don Mihael Prović, profesor katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

- Ova današnja procesija podsjeća nas na onu davnu iz 1457., kada smo kao župa, procesionalno, zajedno sa župama Dol i Vrboska, posjećivali matičnu crkvu sv. Marije u Starome Gradu.

Koristim priliku zahvaliti svima koji su na bilo kakav način pomogli u nabavi novog zvona, kao i onima koji su ga postavili – crkovinarima, osobito Miliju Pavičiću, te majstorima Juri Matkoviću i njegovu sinu Marku, Ivanu Račiću Zanetu i Lučiju Vidoševiću – rekao je župnik Babić.

Umjetnica Zdenka Franičević je u crkvi sv. Kuzme i Damjana 2002. priredila samostalnu izložbu slika “Istina”, od koje je prilog bio namijenjen za nabavu zvona. Nakon blagoslova uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi sv. Duha, gdje su bili izloženi i novonabavljeni ferali, njih 10, koje će Vrbanjani ubuduće nositi u procesiji “Za križen”.

U mjestu slavnog Matije Ivanića bio je i hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić. Restauratorica Stojković prikazala je kratki film o obnavljanju vrbanjskog raspela što je brojne vjernike uistinu razveselilo.
 

developed by Nove vibracije