Novosti

Silvestrovo


29.12.2010

Navikli smo na Silvestrovo razmišljati samo o dočeku Nove godine. Brinuti o tome koliko i što će se pojesti, popiti, kako se obući i što poželjeti točno u ponoć kako bi nastupajuća godina bila što uspješnija. Silvestrovo je sinonim za magično odbrojavanje samoga kraja stare godine, čestitanja i šampanjac koji slijede u Novoj, vatromet i konfete. Nova godina se dočekuje euforično i napeto kao da neće i sama doći. Malo tko razmišlja što je zapravo Silvestrovo kao takvo, kao i tko je bio sveti Silvestar.
Prema crkvenim spisima, umro je 31.12.335. godine. Bio je 34. papa poslije svetog Petra. Po rođenju je bio Rimljanin, a prema predaji, bio je on posljednji papa koji je gledao progon kršćana, obzirom da im je 313. godine Konstantin Veliki Milanskim ediktom dao slobodu. Prvi je koji je vidio krštenog rimskog cara, a isto tako je i prvi papa koji je umro prirodnom smrću. Prije njega su svi bili žrtve ubojstava.
Kad je Crkva izašla iz vremena sakrivanja i katakombi, započela je s gradnjom svojih hramova i bazilika, velikih prostorija za bogosluženje. Papa Silvestar radio je puno više na unutarnjoj izgradnji vjere, a njegov trud zabilježen je prvim općim saborom i Niceji 325. godine. Zbog tih zasluga, dan njegove smrti dobio je njegovo ime, a on status sveca.
Ipak o svetom Silvestru više govore legende nego povijest kao takva. Pojedinosti iz njegovog života zabilježene su tek u 5. stoljeću. Navodno je cara Konstantina izliječio od gube, obuzdao je zmaja koji se skrivao u jednoj špilji na Kapitolu, a govori se i o njegovoj raspravi sa 141 rabinom.
Slikari i kipari prikazuju ga kao zaštitnika stoke i stočne hrane, uvijek sa štapom u ruci dok pored njega stoji bik ili vol.
U današnjem društvu Silevstar se spominje kao nadimak za onoga koji uvijek kasni ili dođe posljednji. Dolazi 'kasno kao Silvestrovo' izraz je za onoga kome je teško ispoštivati dogovoreno vrijeme.
Silverstarska noć je svojevrsna granica staroga i novoga. Nova godina dočekuje se uz vatromete, sirene, buku, pjesmu i ples.
Praznovjerni ne zaboravljaju na doček krenuti u odjeći kojoj je barem jedan dio crven, poželjno je da to bude rublje. U zatvorenom prostoru skače se sa stolica, točno u ponoć, kako bi nova godina bila što uspješnija, novčanici se pune novcem za financijsko blagostanje tijekom cijele godine, a prva osoba koja čestita bit će osoba od posebne važnosti u idućem razdoblju.
Treba znati i da poljubac u ponoć nije samo trenutak euforije, on je zavjet bliskosti idućih 12 mjeseci onih koji se ljube stoga birajte s kim ćete podijeliti poljubac točno u ponoć!

Autor: Mirta Vranješ, http://www.dayline.info/index.php?Itemid=195&id=2026&option=com_content&task=view
 

developed by Nove vibracije