Novosti

Hvarska biskupija pomaže bosanskim Hrvatima


27.12.2010

Biskup hvarsko-bračko-viški, msgr. Slobodan Štambuk, upriličio je u biskupovim dvorima predbožićni prijem kojem su uz svećenstvo i časne sestre nazočili predstavnici jedinica lokalne samouprave otoka Hvara, društvenih institucija, kulturnih ustanova i medija. U toj prigodi istaknuo je zadovoljstvo odazivom gostiju, te iskazao osobitu pažnju zbog njihovih aktivnosti koje svakodnevno obavljaju. Također je pozvao na međusobno poštivanje u različitosti, a napose apostrofirao one koji rade s mladima, jer su mladi zapravo budućnost Hrvatske.


Čestitajući Božić i Novu 2011. godinu biskup je svima poručio da budu božji ljudi i da rade na opće dobro, a posebno je pozdravio fra Ivana Ćurića, župnika Župe Žeravac kod Dervente, koja je prije rata brojila oko 2.500, a sada svega 110 stanovnika. Njihova stara crkva je srušena i sada se gradi nova prema projektu Zlatka Ugljena, pa je msgr. Štambuk župniku za tu namjenu predao dar vjernika i svećenika (30-tak tisuća kuna), na kojoj se on zahvalio dirljivim riječima. Na čestitkama su uzvratili hvarski poteštat Pjerino Bebić i predsjednik GV-a Zoran Domančić, te zamjenici gradonačelnice Starog Grada dr. Toni Lučić Lavčević i načelnika Općine Jelsa Jakša Marić, da bi na kraju svi zajedno zapjevali onu staru 'U sve vrime godišta'.
Inače, predbožićno raspoloženje obuzelo je cijeli škoj. Tako je Muzej hvarske baštine upriličio 'Božić u muzeju', gdje se uistinu osjetio duh zajedništva svih ljubitelja kulture. Naravno, uz paršurate se i kolendalo, a ovogodišnja inovacija je u tome što se božićno drvce kitilo i s mirisnim košaricama od lavande. Udruženje ugostitelja Staroga Grada, predvođeno Jurkom Dragičevićem, je na starogrojskom Tvardoju podiglo velike jaslice, a u tome su mu čak desetak dana svesrdno pomagali Duško Šćepanović, akad. kipar Marko Šepl, te Petar Matković i Antonio Livaja. Svečanost otvaranja uveličao je Župni zbor, dok je blagoslov udijelio đakon Marko Plančić, a građani pri posjeti tom impozantnom zdanju daju dobrovoljni prilog za obnovu zvonika crkve sv. Stjepana. Naravno, brojni vjernici isčekuju Badnji dan kada će prema tradiciji uživati u bakalaru i drugim morskim delicijama, dok će većina njih blagdan porođenja Kristova dočekati na polnoćkama.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

 

developed by Nove vibracije