Novosti

'Vrijeme od Božića' doživjelo drugo izdanje


27.12.2010

Stari Grad – Budući da je knjiga »Vrijeme od Božića na otoku Hvaru« autorice Marice Buratović pobudila veliki interes čitalačke publike ovih je dana prigodno tiskano i njeno drugo dopunjeno izdanje. Prvo izdanje dopunjeno je CD-om - tonskim zapisima pučkih melodija kolendi iz svih otočnih mjesta. Snimatelj je ton majstor Vito Gospodnetić iz Zagreba, porijeklom Jelšanin, a uz CD-e nalaze se i imena svih 76 pjevača kolendi.
Ljubitelji tradicijske baštine otoka Hvara u knjizi će također pronaći notne zapise i transkripte kolendi koje je po svom vlastitom izboru napisao muzikolog Joško Ćaleta. Recenzenti prvog izdanja knjige bili su akademik Tonko Maroević i etnologinja Marija Stipišić Vuković. Recenziju za ovo drugo izdanje knjige napisala je naša poznata etnologinja dr. sc. Zorica Vitez.


- Knjiga na osebujan način povezuje prošlost i sadašnjost, sjećanja i suvremena događanja, želeći razotkriti složenu sliku o obilježavanju skupa katoličkih blagdana s Božićem u njihovu središtu – navela je dr. Vitez. Izdavač i ovog izdanja je Muzej Staroga Grada, ravnatelj Aldo Čavić. Lektorica i korektorica je profesorica Neli Račić Mindoljević, dok je grafičko oblikovanje opet povjereno darovitom umjetniku Ivi Vučetiću iz Hvara.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije