Novosti

FAROSKI KANTADURI PREDSTAVNICI HRVATSKE NA EBU (European Broadcasting Union)


22.12.2010

EBU - Europska unija radija i televizije je organizacijakoja okuplja državne radijske i televizijske kuće i pridružene članice u Kanadi i Australiji. Hrvatski radio je članica EBU i može sudjelovati u razmjeni materijala (koncerata klasične, zabavne i ozbiljne glazbe, na sastancima koje svake godine organizira jedna radijska kuća, na godišnjim festivalima, i na sastancima urednika gdje se razgovara o stanju i boljem povezivanju radijskih kuća i razmjeni glazbe da bi radijski programi bili što kvalitetniji i pružili bolji program slušateljima, prikazujući u emisijama bogatstvo sličnosti i raznolikosti europskih kultura.


Redakcija narodne glazbe Glazbenoga programa Hrvatskoga radija desetljećima sudjeluje u razmjeni koncerata i na EBU Folk Music Festivalu odabirom i prezentacijom skupine koju šalje na Festival (koji svake godine organizira druga članica EBU-a) . Hrvatska, odnosno Hrvatski radio je imala domaćinstvo u Puli krajem lipnja 2004. Osim ovih projekata EBU svake godine organizira Uskršnji i Božićni projekt ( EBU Easter, EBU Christmas Project). Već skoro dva desetljeća gdja Maja Martinec (Hrvatski radio) svake godine šalje priloge za te projekte, dakle pjesme, opise običaja i podatke o izvođaču. Sve te podakte Međunarodni odjel Hrvatskoga radija šalje u Ženevu, gdje je središte EBU, a zatim dobije skupljene sve priloge i tekstove na engleskome jeziku. Urednici iz svake radijske kuće prevedu te tekstove na svoje jezike i naprave božićni program. Te priloge i Hrvatski radio prevede na hrvatski jezik i oblikuje u emisiji "Tradicijska glazba" koja je na rasporedu Trećega programa Hrvatskoga radija.
Ove je godine Hrvatski radio kao svoj prilog poslao "Faroske kantadure" sa pjesmom "Kad se ditić Isus u Betlem porodi" kao predstavnike Hrvatske među 32 zemlje. Urednici iz zemalja koje sudjeluju će napraviti od toga emisije koje će biti emitirane tijekom božićnih blagdana.



developed by Nove vibracije