Novosti

Starograđani proslavili 60. godišnjicu DVD-a


21.12.2010

Prezentacijom opreme i vozila na Trgu Stjepana Radića, a zatim polaganjem vijenca na Gradskom groblju za sve pokojne članove započelo je obilježavanje 60. godišnjice osnivanja DVD-a u Starom Gradu na Hvaru. Potom je održana misa zahvalnica u Župnoj crkvi sv. Stjepana, ali i svečana skupština u Gradskom kazalištu, gdje je upriličena izložba »60. godina djelovanja DVD-a«.


- Iz godine u godinu generacije članova DVD-a Stari Grad stvarali su temelje jedne moderne vatrogasne postrojbe. Selili smo se iz prostora u prostor, preuređivali garaže, nabavljali opremu, popravljali vozila i strojeve, krpali vatrogasne cijevi, osposobljavali djecu i mladež, odrađivali vatrogasne intervencije, ostvarili brojna prijateljstva, ali smo unatoč tome cijelo vrijeme bili na marginama interesa šire društvene zajednice – prigodno je kazao predsjednik Društva Ivica Aviani, naglasivši kako bi se sada svi zajedno trebali založiti da se konačno premoste problemi s prostorom za rad i izgradi novi Vatrogasni dom za buduće generacije vatrogasaca.
Inače, Skupštini su uz domaće vatrogasce nazočili brojni gosti i uzvanici, te građani, a valja spomenuti da je DVD Stari Grad 1999. godine za svoje uspješno djelovanje dobilo zajedničku nagradu Grada Staroga Grada. Danas broji gotovo 100 članova i 14 pripadnika mladeži. Godišnje imaju 60-tak intervencija - od gašenja požara, tehničkih intervencija na kopnu i moru, onih koje su vezane za elementarne nepogode, pa do traganja i spašavanja. Naravno, u proteklih šest desetljeća bilo je uspona i padova, ali humanost, dobrovoljnost, požrtvovnost i entuzijazam starogrojskih vatrogasaca odlike su koje nikada nisu došle u pitanje.
Zaslužnima su dodijeljena priznanja i odlikovanja, te vatrogasne spomenice za dugogodišnji staž, a među njima svakako treba istaknuti Jurka Škarpu, najstarijeg aktivnog člana DVD-a Stari Grad.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije