Novosti

Novi život za Grablje, Humac, Zorače, Brusje i Rudine - Pola milijuna eura hvarskim etnoselima


12.12.2010

Agencija za razvoj Splitsko-dalmatinske županije je na natječaj u sklopu IPA programa Jadranske prekogranične suradnje krajem 2009. prijavila projekt razvoja etno-eko sela na otoku Hvaru.

 

Projekt je razrađen i prijavljen u suradnji s partnerima iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Albanije pod nazivom ‘Adristorical lands’. Ukupna vrijednost projekta je 3.900.000 eura.

 

- Na otoku Hvaru obuhvaćena su etno-eko sela: Malo Grablje, Velo Grablje, Humac, Zorače, Brusje i Male Rudine. Financiranje projekta odobreno je početkom prosinca od Zajedničkog upravljačkog odbora, a za obnovu etno-eko sela predviđeno je ulaganje od pola milijuna eura. Ugovaranje projekta očekuje se do veljače 2011. godine, nakon čega će početi i aktivnosti na otoku – kazala je Mihaela Tomašević, stručna savjetnica Agencije.


Edukacija stanovništva

 

 

Aktivnosti projekta su: priprema dokumentacije za infrastrukturne radove u etno-eko selima na Hvaru, osnivanje informativnog centra za korisnike koji bi uključivao odvjetničko, arhitektonsko, građevinsko i poduzetničko savjetovanje, edukacija lokalnog stanovništva o poduzetničkim prilikama u etno-eko selima te promocija u cijeloj jadranskoj regiji.

 

Glavni cilj ovoga pilot-projekta je definiranje kategorije eko-etno sela u području ruralnog turizma i uspostava jasnog modela upravljanja svakim pojedinim selom.

 

Projekt razvoja etno-eko sela je, međutim, predložen i za prijavu na EU strukturne fondove kao regionalni projekt na razini ‘NUTS 2’ regije Jadranska Hrvatska.

 

- Isto tako, projekt etno-eko sela predlaže se za financiranje i putem EU projekta ‘Lokalnog partnerstva za zapošljavanje’ putem kojeg bi se provodile aktivnosti edukacije lokalnog stanovništva iz etno-eko sela za razne vrste samozapošljavanja – rekla je savjetnica Tomašević, dodavši da su Agenciji inače odobreni još neki projekti za EU financiranje, kao što su ‘MEDPATHS’ (zaštita i revitalizacija kulturne i prirodne baštine u zaleđu jadranske obale – 1.390.000 eura), ‘AGRONET’ (razvoj poljoprivredne proizvodnje – 300.000 eura) i ‘Kamen’ (razvoj i promocija u sektoru obrade kamena na prostorima Dalmacije i Hercegovine - ukupno 562.916 eura), a njihova provedba će započeti početkom 2011. godine.

 

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

tekst i SNIMKE Mirko Crnčević
 

developed by Nove vibracije