Novosti

Volonteri su dobro zajednice


06.12.2010

 Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera (5. prosinca), učenici i profesori Srednje škole Hvar, Podružnice Jelsa, koji su uključeni u volontertvo, te korisnici i djelatnici programa 'Pomoć u kući' i 'Dnevni boravak za starije i nemoćne osobe', pod pokroviteljstvom Grada Staroga Grada družili su se zajedno s građanima u kazališnoj dvorani. Tom prigodom upriličena je učenička prezentacija "Vukovar – dogodilo se prije 19 godina…", pripremljena uz pomoć profesorica Tarite Radonić, Marije Novak i Dijane Salamunić za Dan sjećanja na Vukovar, kada je posebno apostrifirana Jelšanka Ruža Belić Mala koja je u tom gradu poginula od neprijateljske granate, te prodajna izložba adventskih ukrasa izrađenih u radionici korisnika 'Dnevnog boravka' i volonterki Srednje škole iz Jelse.


A upravo je prof. Novak veći broj učenica potaknula na volonterstvo u 'Dnevnom boravku' (Columbae Phariae) na poziv v.d. ravnatelja Tedija Sanseovića i domaćice Željane Škarpa. Tako su surađujući sa starijim osobama radile na očuvanju tradicijske baštine - plele vrše, sparte, demejone, kukičale, pravile tradicijske kolače, izrađivale narodne nošnje i razne ukrase, a provele su socio-psihološko istraživanje s prof. Novak i prof. Ivanom Aviani Čubre, sudjelovale u humanitarnim akcijama Crvenog križa i nekoliko izleta, dok trenutno pripremaju kviz znanja i knjigu o ljekovitom bilju otoka Hvara, te prikupljaju hranu i higijenske potrepštine za vukovarski Caritas. Također žele da njihov angažman bude poticaj i drugima da svi skupa rade na nečem plemenitom i dobrom, a to je između ostalog poštivanje i podržavanje starijih osoba, pomaganje u njihovom svakodnevnom životu i uključivanju u razne aktivnosti.


Mlade entuzijaste, koji su dobro zajednice, pozdravio je Tedi Sanseović, kada su čak 22 srednjoškolke preuzele ugovore o volonterstvu. Svima njima javno je zahvalila i gradonačelnica Đurđica Plančić istaknuvši kako je lijepo što nisu egoistični, nego što čine nešto dobro za druge i to besplatno. Također je naglasila da su njihovom aktivnošću puno toge dobile obje generacije, starija je mlađoj prenijela životno iskustvo i mudrost, dok je mlađa u život starijih unijela novu energiju i kreativnost. Prije odlaska kućama mnogi su građani kupili adventske ukrase ili dali dragovoljne priloge za posjetu učenika Vukovaru.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije