Novosti

Frančesko Duboković na čelu Agencije


06.12.2010

Upravno vijeće Agencije za upravljanje Starogradskim poljem na svojoj 11. sjednici je između pet kandidata za novog ravnatelja te javne ustanove izabralo mr. oecc. Frančeska Dubokovića, dipl. ing. agr. iz Jelse. Dakle, okončan je javni natječaj za imenovanje čelnog čovjeka Agencije, koji dolazi s mjesta pomoćnika direktora PZ Svirče, pa stoga svekolika kulturna javnost u budućnosti očekuje neusporedivo djelotvorniju zaštitu i prezentaciju glasovite Faroske hore (op. p. najbolje sačuvani primjer Starogrčke parcelacije na Mediteranu), jedinog hvarskog lokaliteta s Popisa svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a.


- Starogradsko polje mora biti prepoznatljiva odrednica RH, SDŽ i otoka Hvara. Pod zaštitom UNESCO-a, a uz pomoć osnivača Grada Staroga Grada, Općine Jelsa, Ministarstva kulture i Ministarstva poljoprivrede, te vlastitih aktivnosti bit će zaštićena i posebna međunarodno prepoznatljiva cjelina, tj. kulturno povijesna i turistička destinacija koju će posjetiti svaki turist koji dođe na otok Hvar. Sustavno istraživanje stručnih službi (arheologa i povjesničara), održavanje seminara, dana sredozemne i hvarske povijesne kulture, te organizirani dolasci studenata zasigurno će dati doprinos novim znanstvenim spoznajama. Turističke posjete ovom odredištu omogućit će Hvaranima, a napose vlasnicima zemlje na tom području dodatnu kvalitetu u svakodnevnom životu – s optimizmom je kazao Duboković, stručnjak sa sasvim konkretnim iskustvima kad su po srijedi projekti koji se kandidiraju za sredstva iz predpristupnih fondova EU-a.


Tome je dodao da je sve to vrlo važan iskorak u smislu o(p)stanka pučanstva i održivog razvoja škoja. A da bi se njegov plan i program rada uistinu mogao ostvariti u prvom redu računa na uspješnu suradnju s vlasnicima i posjednicima nekretnina, te budućim poduzetnicima čije se poslovne aktivnosti vežu uz Starogradsko polje. Uz Upravno vijeće (Paveto Petrić, Marijo Lušić Bulić, Mirna Bojić, Tonči Makjanić i Ivan Grgičević) i stručne savjetnike također će surađivati s nekoliko civilnih udruga, turističkih organizacija i agencija, te drugim subjektima sve kako bi se konačno oživotvorio jedan sasvim poseban spomenički lokalitet na rubu drevnog Farosa (384. pr. Kr.), najstarijeg grada na tlu Hrvatske.


Tekst i snimka Mirko Crnčević


 

developed by Nove vibracije