Novosti

Stogodišnji križevi pok. Jurja Tudora


05.12.2010

Velo Grablje - Baš u godini koju je povodom 500. obljetnice štovanja sv. Križića u gradu Hvaru hvarsko-bračko-viški biskup msgr. Slobodan Štambuk proglasio 'Godinom sv. Križa' navršava se i 100 godina od kada je Velograbjanin Juraj Tudor - Štefetov (1860-1928) po povratku iz Argentine na istaknutim predjelima oko rodnog mjesta zavjetno podigao čak pet kamenih križeva. Oni su i danas ponos Velog Grablja, a većina otočana uvjerena je da ni ubuduće neće pasti u zaborav, nego da će biti održavani i sačuvani za nadolazeće generacije.


● Moj pokojni djed Juraj iz Argentine se 1910. na škoj vratio sa suprugom i šestoro djece nakon petnaestogodišnjeg uspješnog rada i stjecanja pozamašnog kapitala u Los Molinosu (Santa Fe). Tada se zbog skučenog stambenog prostora i škrte zemlje u svome selu odlučio nastaniti u obližnjem Starom Gradu, no križeve je podignuo čak tri godine prije nego što je uselio u obiteljsku kuću. Dakle, najjednostavnije rečeno živio je po geslu sv. Ivane Arške 'Neka je Bog prvi', a i naš je dični arheolog Frane Bulić (1846-1934) za života istaknuo slijedeće 'Iz kamena povijest, iz povijesti svijest, iz svijesti sloboda', pa sve to dovoljno govori o tome kako je did zapravo živio, ali i o značaju samih križeva - kazao je njegov unuk Jurko Tudor iz Staroga Grada.
Stariji Velograbjani se, međutim, i danas spominju nekadašnjih prosnih dana (rogacijuni), kada su spomenuti križevi tri dana prije svetkovine Uzašašća bili odredište molitvenog pohoda, a možda će se taj običaj i doskora obnoviti. Prvotno su se na svim križevima nalazili uklesani inicijali 'J. T. P. V. 1910.' (Juraj Tudor pok. Viska, 1910.), a i usmena predaja potvrđuje da je križeve podigao upravo on. Naime, prema kazivanju Ivana Tomičića - Bortetova (1915-2006), on je 1928. prilikom blagoslova zvona i kipa Srca Isusova u Velom Grablju, još kao četrnaestogodišnjak, recitirao pjesmu sa stihom 'Te je Križe dao da se tiska, Juraj Tudor pokojnoga Viska'.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije