Novosti

Đakonsko ređenje Marka Plančića u hvarskoj katedrali


05.12.2010

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk u hvarskoj katedrali sv. Stjepana za đakona svoje biskupije zaredio je Marka Plančića (24) iz Staroga Grada koji studira teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Tom svečanom činu nazočili su njegova obitelj, rodbina, kolege studenti i brojni vjernici, dok je u koncelebriranom euharistijskom slavlju suslavilo 20-ak svećenika i rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Mate Uzinić. Liturgijsko pjevanje, uz orguljsku pratnju bogoslova Marka Pranjića, predvodio je Katedralni zbor pod ravnanjem gospođe Klare Tomičić.

U svojoj prigodnoj propovijedi biskup Štambuk je istaknuo da je ređenje zapravo novi rođendan Marka Plančića za službu u crkvi i za crkvu, jer primanjem reda đakonata on postaje posebni sin mjesne i sveopće crkve. Također je zahvalio njegovoj majci Olgi i pok. ocu Kuzmi, te bratu Toniju, odgojiteljima u sjemeništu i bogosloviji u Splitu, njegovoj rodnoj starogradskoj župi, prijateljima, moliteljima i pomagačima na putu prema svećeništvu.

Zamolio je sve nazočne, osobito hvarske svećenike, kao svojevrsne kumove da novog đakona, koji je odlučio žrtvovati svoj život za Boga i ljude, s ljubavlju prime i prate, te da ga i dalje podržavaju molitvom, žrtvom, pažnjom i darovima potrebnima za život. Inače, Marko će sljedeće godine biti peti svećenik Hvarske biskupije u zadnjih deset godina, a ta ista biskupija trenutačno ima još četiri studenta teologije koji namjeravaju postati svećenici.

Stoga nije ni čudno što se u posljednje vrijeme o njoj sve češće govori kao o rasadniku mladih svećenika. Na kraju misnog slavlja učenice Josipa Šarić i Antonija Ravlić posebnim su recitalom čestitale ređenje novom đakonu, a potom su mu čestitali još biskup, rektor, svećenici, majka, brat, rodbina, kolege studenti, kao i ostali vjernici.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Autor: M. CRNČEVIĆ

developed by Nove vibracije