Novosti

Međunarodni dan osoba s posebnim potrebama obilježen u Centru – "Juraj Bonači"


01.12.2010

Hvarska mladež Crvenog križa je bila u Centru „Juraj Bonači“ u Splitu, povodom Međunarodnog dana osoba s posebnim potrebama. Budući su korisnici dnevnog Centra „Firule“ upravo osobe s posebnim potrebama, koje u ovoj ustanovi primaju adekvatnu kvalitetnu obuku i pomoć, ne iznenađuje želja mladih da posjete upravo tu ranjivu skupinu. Budući su upravo korisnici ovog Centra u rujnu posjetili Grad Hvar i žiteljima ovog lijepog mjesta prezentirali svoju predstavu „Gledaj srcem“ čime su oduševili sve nazočne, ovo je bio uzvratni susret.

Mladi hvarani, predvođeni ravnateljicom Crvenog križa Hvar, Majom Budrović pripremili su muzički repertoar koji su željeli izvesti svojim prijateljima, uz zdušnu pomoć don Pavla Gospodnetića.

Zaposlenici i korisnici „Dnevnog boravka za starije i nemoćne osobe“ iz Starog Grada napravili su kolače za sudionike susreta i druženja.

Naime korisnici Centra su u Hvaru pokazali izuzetno velik interes za pjevanje i poseban talent u interpretaciji novih popularnih pjesama. Upravo zato pao je prijedlog da se uvježbaju baš te, njima drage pjesme, kako bi se i domaćini mogli pridružiti tijekom pjevanja.

Upoznali smo njihove radionice, u kojima štićenici (njih stotinjak) pokazuju svoju kreativnost u skladu s ustanovljenim talentima. Ostali smo zatečeni ljepotom i kvalitetom izrade pojedinih uradaka poput tapiserija, mozaika ,crteža i sl.

Bio je to pravi praznik za oči, jer ljubav i privrženost koju mogu pokazati osobe s posebnim potrebama nadmašuje emocije prisutne u svakodnevnom životu.

Starogrojski paprenjaci, hrostule, medenjaci, kifle i drugi deliciji, te figurice „anđela“ izrađene u Srednjoj školi Hvar poklonjeni su srdačnim domaćinima, koji su priredili priredbu koju spremaju za predstojeće blagdane.

Ovo prekrasno druženje zaokružilo se u jednu raspjevanu cjelinu, punu iskrenih emocija. Unatoč groznom vremenu koje je prijetilo da pokvari ovaj susret nedolaskom katamarana, uspješno je provedeno i okončano ovo plemenito druženje.

Svim sudionicima i onima koji su doprinijeli ovom lijepom iskustvu, zahvalu je uputila organizatorica događanja, ravnateljica Crvenog križa Hvar, gđa Maja Budrović.

 

tekst: Maja Budrović


.

 

developed by Nove vibracije