Novosti

Bor osvaja škoj, pčelinje paše sve manje


30.11.2010

Hvarski pčelari sele košnice izvan otoka.
− Otok Hvar ostao je na samo 60 pčelara i na približno 2500 košnica, a glavni je uzrok tome što bor osvaja sve veće površine na škoju, a ispod njega ne raste ama baš ništa, pa tako ni medonosno bilje. Zbog nepovoljne starosne strukture stanovništva, obradivih je poljoprivrednih površina sve manje, kao i stoke, a lavanda je uglavnom izgorjela u požarima, zapuštena, te nije organiziran otkup njezina cvijeta i ulja kao nekad prije.

Stoga su hvarski pčelari, samo zbog manjka paše, prinuđeni svoje košnice seliti na neka druga područja u Hrvatskoj − kazao je Boris Buratović, predsjednik Pčelarskog društva “Levanda” iz Vrbanja, koji je na Međunarodnom pčelarskom sajmu “Dalmatina 2010.” nedavno u Dugopolju osvojio prvo mjesto, zlatnu plaketu i diplomu za cvjetni med iz Like.

Međutim, to nisu svi uspjesi ovoga agilnoga Starograđanina, koji se pčelarstvom bavi niti jedno desetljeće. On je za med od lavande, ružmarina i mandarina nagrađen još četirima srebrnim medaljama na Danima meda, odnosno 13. i 15. ocjenjivanju meda u Hrvatskoj, te dvjema zlatnim diplomama na Prvim danima meda Dubrovačko-neretvanske županije.

Pčelarstvom se počeo baviti na nagovor starijega kolege Vinka Plenkovića iz Svete Nedjelje, koji mu je bio darovao dvije košnice, a u prvim mu je koracima u pčelarenju pomagao i barba Ivo Stipišić iz Vrbanja, tadašnji predsjednik PD-a “Levanda”. Boris je u međuvremenu stasao, tako da danas ima gotovo 80 košnica na nekoliko lokacija, a med prodaje na kućnom pragu.

− Hrvatski pčelarski savez odlučan je uvesti reda u tržište meda u našoj zemlji − ističe Buratović, jedan od najperspektivnijih otočnih pčelara u Dalmaciji.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Tekst i snimka: Mirko Crnčević
 

developed by Nove vibracije