Novosti

25. 11. - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama


24.11.2010

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog koji su datum 1999.godine, Ujedinjeni narodi službeno su potvrdili kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. Sestre Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede Mirabal rođene su u Dominikanskoj Republici.

Pod imenom Las Mariposas (Leptiri) djelovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivi simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla. Zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu uhićene su i pogubljene od strane tajne policije diktatora Trujilla.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava u sjećanje na 22. rujna 1999. godine kada je Mate Oraškić, na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, ubio suprugu Gordanu Oraškić, odvjetnicu te sutkinju, zbog čega je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema.

Od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji četvrtina je ona nad ženama.
U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, a u SAD-u svaka šesta.

Ženske udruge, kao što su B.A.B.E. (Budi aktivna, budi emancipirana) i Autonomna ženska kuća Zagreb – Žene protiv nasilja nad ženama, pokušavaju pridonijeti boljoj zakonskoj zaštiti i jačanju društvene svijesti o tom problemu o nasilju nad ženama i djecom u obitelji i društvu.

Strašno je da većina nasilja ostaje neregistrirana. Većina pravnih sustava smatra nasilje u obitelji kriminalnim djelom koje podliježe sankcijama. Ti mehanizmi ponekad se nedovoljno koriste, stoga su se u mnogim zemljama žene samoorganizirale i otvorile skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Skloništa su organizirale građanke po načelima ženske podrške, suodgovornosti i međusobne suradnje.

 

Izvor: www.uppt.hr/index.php

developed by Nove vibracije