Novosti

Mladi volonteri u knjižnici


16.11.2010

Gradska knjižnica i čitaonica Stari Grad u suradnji sa Srednjom školom u Jelsi pokrenula je program volontiranja za mlade. Vođena idejom da je volontiranje pozitivno te da ga zbog društvene koristi treba promovirati i pridati više važnosti kvalitetnom provođenju slobodnog vremena kod mladih, knjižnica poziva srednjoškolce da se pridruže mladim volonterima u knjižnici. Uz mogućnost dobrovoljnog obavljanja jednostavnijih poslova u knjižnici, mladi volonteri također mogu uz stručnu pomoć školskog pedagoga u prostoru knjižnice pomagati osmoškolcima u učenju i pisanju domaćih radova. Osim što će volontiranjem na dobar način provoditi slobodno vrijeme u društvu svojih vršnjaka, dobrovoljnim radom mladi volonteri osjećat će se korisni za samu knjižnicu u kojoj su se i do sada rado okupljali, a imaju priliku savladati i nove vještine te u budućnosti lakše odabirati zanimanje i zaposlenje.


PROGRAM VOLONTIRANJA U
GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI STARI GRAD


1. MLADI ZA DJECU


Volonteri su uključeni u nekoliko grupnih programa za rad s djecom školskog uzrasta (od 1. do 6. razreda OŠ). Radi se o pomoći kod učenja i pisanja zadaća i sl. Ukoliko se pojavi potreba, moguć je individualni rad volontera s učenikom - individualna pomoć u učenju.


2. MLADI KNJIŽNIČAR


Provedite petak popodne u upoznavanju i obavljanju pomoćnih poslova u knjižnici.

Organizator(i): Gradska knjižnica i čitaonica Stari Grad i Srednja škola Jelsa

Lokacija projekta: Gradska knjižnica i čitaonica Stari Grad, Novo riva 1, Stari Grad

Ciljana skupina: učenici i mladi koji žele sudjelovati na razvoju projekta.

Ciljani broj volontera:10

Datum početka: tijekom školske godine

Broj sati: 5

Učestalost: petkom, od 16 – do 20 h: po dogovoru

Područje: otok Hvar

Potrebna znanja i vještine: dobra volja

Posebni zahtjevi: ništa

Kontakt osoba: Sofija Čavić knjiznica@stari-grad.hr,
Marija Škarpa Novak marija.skarpa-novak@st.htnet.hr

Pokriveni troškovi:Ne

Očekivani rezultati za zajednicu: Podizanje opće kvalitete života unutar zajednice i otvaranje novih mogućnosti kroz međusobnu suradnju na zajedničkim ciljevima.

Očekivani rezultati za volontere: Stjecanje novih iskustava , raznih znanja i poslova rada u knjižnici, druženje i upoznavanje novih ljudi i razvijanje pozitivnijih stavova spram sebe i okoline. Mlade osobe se uključuju u rad knjižnice, što im povećava osjećaj vrijednosti i pruža veću mogućnost izbora budućeg zanimanja. Dobivanje pismenog priznanja za volonterski rad.
 

 

developed by Nove vibracije