Novosti

HvarTV – prva otočna televizija


04.11.2010

HvarTV je otočna televizija nove generacije koja se može gledati na You Tube-u. Ako netko želi saznati o otočnom životu i to ne samo ljeti, kada su nam mediji prepuni vijesti i vijestica sa škoja, nego naročito u zimskim mjesecima, kada svi zaborave na otoke, ovaj kanal koji se može »uključiti« na internetu, prati život i događanja na Hvaru tijekom cijele godine.
Osnivači ovog, novog televizijskog kanala, su Maja Zrnić i Jurica Vodanović, a u ekipu otočne redakcije priključio se i Srećko Delić zvani Felix. Evo što autori kažu kako je došlo do osnivanja HvarTV-a: »Bila je zima, puhalo je jugo, more je bilo 5. Na televiziji se moglo čuti tko je kome, zašto i ušto. A nas je zanimalo ko, čo, zoč. I odluka je pala, napravit ćemo svoju televiziju i podijeliti je sa svima ...«
VJ-ica ili videonovinarka Maja Zrnić dugogodišnja je dopisnica s Otoka sunca. Studirala je filmsku umjetnost na New Yorkškoj akademiji, te se nakon deset godina života u svjetskoj metropoli vratila u Lijepu Našu. Nakon kraćeg boravka u Zagrebu preselila se na otok Hvar. Maja kaže: »Život u New Yorku odvijao se na Manhattanu koji je isto tako otok. Taj je otok potpuna suprotnost, sve što ima Manhattan nema Hvar, ali i obrnuto. Sve što ima Hvar ne može se naći u New Yorku.« Jurica Vodanović je izumitelj i kompjuterski stručnjak zaposlen u hotelskoj kući »Helios Faros« u Starom Gradu gdje održava računalni sustav tvrtke. Tehnički je direktor HvarTV-a. Srećko Delić, u cyber svijetu poznatiji kao 'Farosweb', dizajner je koji je godinama uređivao jedan od prvih otočnih portala.
Redakcija HvarTV-a smještena je u konobi u starom dijelu Starog Grada u Šiberiji. U njoj vlada kreativni nered, osim starih predmeta iz nekih prošlih vremena - lampadina, tartajuna, preša za vino, centralno mjesto u konobi zauzima računalo, pojačalo i zvučnici na kojima se uvijek vrte neke pokretne slike i trešti zvuk ... Budući da su vrata širom otvorena, ljudi rado navraćaju ... Tu se surfa na internetu, Facebooku, You tube-u, kanalu HvarTV-a. Često se zaigra šah, tako da se konoba pretvorila u kultno mjesto okupljanja, ovog malog otočnog gradića, u kojem se u zimskim mjesecima i ne događa baš puno toga.
Uređivačka politika HvarTV-a je pozitivna i pro-aktivna. Junaci na toj otočnoj televiziji su pozitivni primjeri otočnog života, a često se bave i ekologijom za koju smatraju da je najvažnija tema s kojom bi se mediji trebali baviti. S tim što ekologija ne mora biti ni ozbiljna, a ni dosadna. Ipak, ova televizija je na Mediteranu, gdje je humor nezaobilazan dio života.
Jurica kaže da je Facebook vrag koji ti može ukrasti dušu, ali je You tube dobri duh iz Aladinove svjetiljke koji ti stvori sve što poželiš. Ova se jedinstvena, otočna televizija može pronaći bilo na Google-u ili direktno na You tube-u. Dovoljno je u pretraživač ukucati HvarTV kao jednu riječ te se zatim uključiti direktno na kanal HvarTV-a, koji ima prepoznatljivu plavu podlogu s otočnim slikama na kojem su poredane sve dosadašnje reportaže kao npr. čišćenje hvarske luke, Svjetsko prvenstvo u plojkama, te posljednji uradak »Luka Hvar fast forward« koji je nazvan jednostavno: »Bez komentara.« Prikazuje promet koji se odvija u luci, a u ubrzanoj slici možete vidjeti suludu jurnjavu brodova u prometnoj špici jednog lučkoga dana.
Za sve koji se teže snalaze na internetu, najbolje je otići na njihovu internetsku stranicu www.hvartv.com koja će vas direktno odvesti na You tube kanal. A možete se i predbilježiti te dobivati obavijest svaki put kad se pojavi neki novi uradak i prezentira na prvoj otočnoj televiziji.


Tekst i snimka Mirko Crnčević

 

developed by Nove vibracije