Novosti

Inozemni filmaši na sunčanom otoku stvaraju popularnu tv seriju Rusi snimaju na Hvaru svoj ‘CSI Miami’


04.11.2010

Artefakti poput prikazbe glumačke obrazine još iz antičkoga doba potvrđuju činjenicu da su glumci drevnim Farosom hodali još u doba prije Krista, ali da filmske ekipe sve do dan-danas rado svraćaju u Stari Grad govore brojni kadrovi iz serije “Malo misto”, kao i kanadskog filma “Olive girls” koji je u našem najstarijem gradu premijerno izveden 2008. godine.

 

A grad pjesnika Petra Hektorovića posljednjih dana sliči na pravi Hollywood, jer filmaši “Studija 2V”, ruske NTV, uz potporu naše “Quasi” televizije iz Zagreba, po povijesnim trgovima i kalama snimaju nekoliko epizoda kultnog “Kodeksa časti”, jednog od najgledanijih TV serijala u toj mnogoljudnoj zemlji.

 

- Ovo je već peta godina emitiranja serije koja se kod nas snima isto toliko godina. Prva snimanja su obavljena u Splitu, zatim Puli i Trogiru, a posljednje dvije godine u Starom Gradu, s tim da su sada uključeni još Hvar, Zaraće, Jelsa i Sv. Nedjelja.

 

Naravno to je velika čast ne samo za otok, nego i cijelu Hrvatsku, jer se scenarij kriminalističkih priča piše specijalno za Hvar, o čemu svjedoči i dijalog među glumcima koji je u tom smislu vođen već nakon slijetanja na splitskom aerodromu. Jedan od njih pita: “Pa gdje idemo, zima je”, a drugi odgovara: “Kad dođeš na Hvar tamo nema zime, to je najtopliji otok na Mediteranu s čak 2700 sunčanih sati u godini” – govori Mladen Cernjak s ‘Quasi’ televizije.

 

A to što Rusi snimaju sliči na serijal CSI: Miami. Glavni glumci koji rješavaju probleme i provlače se kroz svih 50 epizoda su Igor Lagutin (Pastuj), Genadij Mitnik (Dok), Andrej Savostjanov (Maks), Maša Volkova (Tatjana) i Saša Solovjev (Dan), a zločesti dečki se uglavnom izmjenjuju. Priče redatelja Jurija Nikolenka najčešće se vrte oko kemijsko-farmaceutske industrije, sasvim logično jer Hvar je poznat po lavandi i drugom ljekovitom bilju.

Lani su tako na Otoku sunca “nestale” dvije ruske znanstvenice iz te branše, ali su njihovi istražitelji surađujući s Interpolom na kraju sve to uspješno riješili. - Sada smo na Hvaru pri kraju snimanja, to su u stvari tri epizode, a priča ide tako da jahtom na škoj stiže ruski znanstvenik koji radi na projektu novih lijekova.

Međutim, farmaceutska kompanija ne želi da jeftin i dobar lijek iziđe na tržište, pa zato za njim šalje nekoliko zločestih ljudi da mu otmu projekt..., dodaje Cernjak, ali ipak nije siguran da će ovaj serijal otkupiti netko od naših distributera, iako zna da se radi o vrhunskoj produkciji te da je vrlo gledan u Rusiji.

 

Gradovi Hvar i Stari Grad, Općina Jelsa, te ekipa Hvar TV-a filmskoj ekipi su pružili maksimalnu potporu. A od domaćih kazalištaraca desna ruka im je Tomislav Alaupović koji glumi starogrojskog svećenika, no u projekt su uključeni i glumci amateri Marita Škarpa, Đorđe Vranjican, Tonko Ivičević Bakulić i Nikša Barbarić, a i Rus Stefan Gelineo iz Moskve. također. porijeklom je Starograđanin.

 

Tekst i snimk: Mirko Crnčević
 

developed by Nove vibracije