Novosti

Na otoku sunca sve manje medonosnog bilja


07.01.2010

08.01.2010
Prošlogodišnja pčelarska sezona nije zadovoljila pčelare s Otoka sunca, jer je glavna proljetna paša na ružmarin potpuno podbacila. Učestale kiše skratile su medenje lavande, a isto se dogodilo i s kaduljom. Ljetos je pak uslijedila suša tako da je kiša koju se očekivalo polovinom kolovoza pala prekasno, pa ružmarin i vrijes cvjetaju tek sada, što zasigurno nije dobro, a za pčele je možda čak i štetno.
- Najveći problem hvarskih pčelara jest postupno nestajanje medonosnog bilja. Lavanda kao jedan od simbola našeg najsunčanijeg škoja zbog prestanka organiziranog otkupa '90-tih polako ali sigurno nestaje. A njena vrijednost se može procijeniti po tome što je 1974. na otoku izvrcano 200.000 kg, a ove godine manje od 20.000 kg te vrste meda. Nekoć je na Hvaru bilo više od 120 pčelara s oko 6.000 pčelinjih društava, a danas se prepolovio ne samo broj pčelara, nego i broj društava - žali se Ivo Stipišić, poznati pčelar iz Vrbanja.
Zbog nestanka medosnog bilja hvarski pčelari svake godine kreću za pašama izvan škoja (Bikovo, Ravni Kotari, Vrlička i Sinjske krajina, Lika i Kamešnica), što je zapravo najteže i najskuplje u pčelarstvu. Prijevoz trajektom redovito predstavlja opasnost kako za posadu, tako i za putnike, a o avanturi seljenja pčela brodicama na otočić Šćedro ne treba ni govoriti.
- Pored toga što na Hvaru nestaje lavanda bor sve agresivnije prekriva ružmarin, kadulju, vrijes i planiku. Ipak, najveći neprijatelj pčela je čovjek koji sve češće rabi pesticide i herbicide ne vodeći računa da se nestankom pčela dovodi u pitanje i opstanak čovječanstva - govori Stipišić i dodaje da pčelare s Otoka sunca još uvijek iritira činjenica da pojedini šverceri i dalje pod hvarski prodaju med iz Kine i sjeveroistočnih dijelova Hrvatske, a nerijetko se čak i u trgovačkim centrima na pakovanjima meda nađu sasvim krive deklaracije.

izvor: SlobodnaDalmacija

piše: Mirko Crnčević
 

developed by Nove vibracije