Novosti

Dol na Hvaru: ‘Jednega puha u dvi fete kruha’


23.08.2009

NOVI BROJ ‘TARTAJUNA’ PROMOVIRAN UZ JEDINSTVENu DELICIJu
Dol na Hvaru: ‘Jednega puha u dvi fete kruha’
Topla nedjeljna večer bila je kao stvorena za promociju novog, petog broja “Tartajuna”, glasila naroda Dolskog, u čemu su sudjelovali glavni urednik Ivica Moškatelo i novinar Damir Carić, ali i za “mažnjavanje” puhova.

Mnoštvo ljudi nahrupilo je u Dol sv. Ane kako bi neki prvi put uživali u deliciji koja se zapravo jede u Dolu na Braču, ali i u Dolu na Hvaru.

Bilo je i “stručnjaka” za puhove, zapravo onih koji dobro poznaju tu neobičnu deliciju i nikad ne propuštaju priliku uživati u bogatstvu okusa.

Tradicionalnu “puhijadu”, koja se održava pod sloganom “Jednega puha u dvi fete kruha”, vrućim je nastupom otvorila ženska skupina “Yamas” iz Rijeke, a nakon njih pozornicu su okupirale starogradske skupine “Visoki napon” i “Fundach”, koje čine golobradi mladići. Prašio se dobar stari rock, ali i domaće “laganice”, muzika baš po guštu i za pjevanje i za plesanje.

Dobra atmosfera, ples i zabava privukli su posjetitelje iz raznih krajeva svijeta, pa smo tako uz gradele zatekli i gospođu Lili koja je u Dol “fata pošta” potegla iz bijeloga svijeta baš radi puha, jer otprije zna kakva je to delicija. Oni u Kastvu također jedu puhove, ali ne pečene na gradele, nego frigane, a za hvarske tvrdi da su malo žilaviji, ali ništa lošiji od njihovih.

I Bračani su stigli na Hvar da bi se uvjerili čiji su puhovi bolji, no kako se nije moglo naći objektivnog suca, ostalo je neriješeno. S tim se složio i Antonio koji živi u San Franciscu, gdje za puhove nikad nisu ni čuli, a ne vjeruje ni da bi ih kušali.

Za vrijeme “puhijade” uvedena je i nova valuta, u Dolu više nije vrijedila kuna, sve se plaćalo u puhovima, i jelo i piće, a jedan je puh vrijedio cijelih pet kuna, očito dobrostojeća valuta.

Ipak, Doljani su za one koji ni ovaj put nisu htjeli uživati u puhovima pripremili obilje drugih mesnih specijaliteta, ali i ponešto ribe, za što se pobrinuo Starograjanin Mihael Lupi, zapravo dolski zet.

On kaže da je Dol jedino mjesto na škoju koje nema ni mora ni vale, pa je, eto, odlučio donijeti nešto ribe kako bi u toj deliciji uživali ne samo domaći ljudi, nego i gosti. Mladi su glazbenici dobro držali atmosferu, u čemu su im pomagali žongleri i gutači vatre, sve do nakon ponoći kad su se na pozornicu popeli Neno Belan i njegovi “Fiumensi”, i kad je fešta zapravo dosegnula svoj vrhunac.

Igralište je bilo naprosto pretijesno za sve one koji su već dobro okrijepljeni ludovali do jutra, a članovi udruge “Tartajun” i njihov predsjednik Kuzma Matijević, zapravo “krivac” za prekrasnu dolsku noć, s oduševljenjem su najavili nove projekte i akcije u svome malome mjestu koje je u nedjelju uistinu postalo centar svita.


Piše: Mirko Crnčević / EPEHA

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

developed by Nove vibracije