Novosti

In memoriam - Marin Ribarić


22.08.2009

OTIŠAO JE UMJETNIK KOJEMU JE HVAR BIO U SRCU

Dana 20. kolovoza 2009. u ranim jutarnjim satima iznenada je prestalo kucati srce velikog umjetnika Marina Ribarića, koji je Marin Ribarićposljednjih godina sa svojom Marinkom gnijezdo svio u čarobnim dolskim Duževim dvorima. Marin je dugi niz godina bio prisutan na Hvaru, najsunčanijem i najljepšem škoju na svijetu, koji je bio duboko u njegovom srcu.
Otočanima, a i široj kulturnoj javnosti u Lijepoj Našoj, bio je poznat kao vrstan kreativac, komunikativan čovjek, i slikar uvijek okrenut pozitivnim stvarima koje život mogu učiniti boljim i ljepšim. Njegove slike krase ne samo brojne domove i službene prostorije u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Poznata su njegova nastojanja na edukativnom planu, umjetničke radionice koje je zajedno sa svojom Marinkom realizirao u Dolu. Pamtimo i njegovu izuzetno zanimljivu izložbu 'Hvar na kvadrat' koju je krajem prošlog ljeta postavio na hvarskoj Pjaci i sa kojom je oduševio kako domaće ljude, tako i turiste.
Marin je, međutim, vjerovao da se sa slikarstvom mogu predstaviti i turistički potencijali Otoka sunca, pa je želio 'kvadrat otoka Hvara' predstaviti i u Zagrebu. Namjeravao je izložiti svoje slike na Trgu bana Josipa Jelačića, prekriti površinu od 100 četvornih metara motivima koji su naslikani u mjestima od Sućurja do Hvara, no nisu svi razumjeli njegove ideje, tako da projekt, nažalost, nije oživotvoren.
- Sve što ja i Marinka s tim perfomansom želimo jest da uz pomoć umjetnosti dovedemo turiste na najljepši otok na svijetu, a nakon Zagreba selimo se u Varaždin, Bjelovar i Osijek. U svim tim gradovima ćemo ukrasiti trgove, jer trg je uvijek najljepša galerija, neka ulica osvoji ulicu, pa ćemo iznova slagati kvadrate - rekao mi je Marin kad sam s njim razgovarao u travnju ove godine. Zar te njegove riječi ne govore dovoljno o tome kakav je on bio slikar i čovjek?!! No, sada je to valjda tek putokaz nekim drugim umjetnicima, da krenu istim putem.
Još nešto treba naglasiti Marin je prije svega bio veliki domoljub, neobično je volio djecu, isto kao i njegova Marinka, a i djeca su voljela njih. Ne kaže narod uzalud da djeca vole samo dobre ljude, a dobrog nam Marina njegova Marinka, rodbina, prijatelji i poznanici ispratit će na vječni počinak na Gradskom groblju u Hvaru, 24. kolovoza 2009. (ponedjeljak) u 18 sati.
Neka mu je laka hrvatska zemlja.

Piše: Mrko Crnčević

Izvor: www.farosweb.hr/news/

 

developed by Nove vibracije