Novosti

Štrofe sa škoja


02.08.2009

U okviru 23. ljetnih priredbi Starog Grada, na ribnjaku u Tvrdalju, održan je 6. susret pjesnikinja Pjesnikinje otoka  Hvara, pod motom "Jazik naših materih - na tragu Gracioze Lovrinčeve". Tako su poklonici pjesničke riječi s otoka Hvara, ali i brojni turisti, u povijesnom zdanju Petra Hektorovića, barda renesansne književnosti, uživali u čakavskoj poeziji na temu "Štrofe sa škoja", dok je program još zanimljivijim svojim nastupima učinio Zbor "Cordae vocale" Župe sv. Duha iz Vrbanja.
Pjesnikinje je najprije pozdravila gradonačelnica našeg najstarijeg grada, Đurđica Plančić, a onda su svoje stihove kazivale Katica Babaja po jelšonsku i Ičica Barišić po pitovsku. Budući da su se pjesnikinjama pridružile i njihove kolegice s otoka Brača i Korčule Dubravka Borić je, uz glazbenu pratnju svoje unuke Dore na flauti, recitirala po pučišku, a Dobrila Kuzmić po velolušku. Pjesnikinja Marica Buratović je govorila po zastražišku, Roza Dobronić i Marica Gamulin po jelšonsku, a Marija Jurić i Dobrila Tomičić po velogrobajsku.
Posebni gost večeri bio je Ante Božanić - Pepe, komiški 'kalafot', nakon njega je nastupila Katarina Gladović (uz gitaru) 'po pasju', da bi potom nastavile Lidija Kosec, Perica Marčetić Hotena i Rajka Maslovarić po jelšonsku. Starogrojka Katja Stančić je pak čitala stihove Anke Carić i Lucije Rudan, koje nažalost više nisu među živima. Susret je završila pjesnikinja Tatjana Radovanović svojom pjesmom 'Svako misto misi svoje tisto', naravno po gdinjsku.
Program je maestralno vodio novinar Damir Carić i na kraju u ime pjesnikinja zahvalio Gradu i gradonačelnici, Gradskoj knjižnici i čitaonici, ali i obitelji Politeo koja tako dobro održava Tvrdalj. "Ja ću želit meni, rodjače primili, da bi mi taki dni često dohodili" zaključio je on književnu večer stihovima velikog Hektorovića, uvjeren da će forske poetese iznjedriti još puno čakavskih pjesama do novog susreta na ribnjaku.

izvor: SlobodnaDalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije