Novosti

Doljani proslavili blagdan svoje zaštitnice


29.07.2009

Stanovnici Dola sv. Ane u nedjelju su proslavili blagdan zaštitnice svoga mjesta. Užežin je održana svečana Zupnik Dola, don Mario Zelanovic, ispred slike sv. Ane, u jedinoj crkvi koja je posvecena majki BDM na Hvaruvečernja misa u jedinoj crkvi koja je na otoku Hvaru posvećena upravo majki BDM, tj. jednoj od najstarijih bogomolja na škoju što se prvi put spominje još davne 1226. godine, a nekoć je nosila ime sv. Barbare. Pjevane su litanije i stare crkvene pjesme, a čestitalo se i svim Anama njihov imendan.
Mlade majke su u crkvu opet donosile zlatne i srebrne pločice s 'majčinim grudima', moleći za rodnost i čednost koje sv. Ana zapravo simbolizira. Na sam blagdan koncelebriranu svetu misu služio je župnik Starog Grada, don Ivica Huljev, zajedno s domaćim župnikom, don Marijom Zelanovićem, svećenikom u miru, Vickom Jelinčićem, te bogoslovom i budućim svećenikom, Markom Plančićem, također iz Starog Grada.
Uz Doljane spomenutom obredu, isto kao i procesiji po mjestu, nazočili su hodočasnici s čitavog Hvara. Svećenici su obraćajući se vjernicima, kako i priliči ovom blagdanu, istaknuli značaj majčinstva i tradicijskog obiteljskog života, jer su to sasvim izvjesno temelji vjere, ali i opstanka svake društvene zajednice. Potom se slavilo i u domovima, a mladi navečer uživali uz koncert dua "Metropolis" iz Splita.

 

izvor: SlobodnaDalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije