Novosti

Hvar - upitna turistička sezona!


27.05.2009

Budući da je turistička sezona na otoku Hvaru krenula vrlo slabo i da radnici hotelske kuće “Helios Faros” nisu primili plaću za posljednja dva, a “Jelse” d.d. za hotelijerstvo čak posljednja tri mjeseca, održan je koordinacijski sastanak povjereništava sindikalnih podružnica Sindikata turizma i usluga Hrvatske i radničkih vijeća sve četiri hotelske kuće s tog područja. Tema sastanka je bila “Kriza i njezin utjecaj na turističke tvrtke na otoku Hvaru – stav STUH-a”.

Predstavnici “Sunčanog Hvara” su sastanku nazočili iz razloga što sadašnje plaće primaju od pozajmice HFP-a (15 milijuna kuna), a “Vrboska” d.d. je pretvorena u dječje odmaralište bez gotovo ikakvih ulaganja u ionako derutne objekte.

Na sastanku su uz povjerenike Jurka Duževića (Stari Grad), Matka Sarjanovića (Jelsa) i Tomislava Dujmovića (Hvar), te predstavnike radnika, govorili još Eduard Andrić, predsjednik STUH-a, i Lovre Raffanelli, regionalni povjerenik IV. regije STUH-a.

- Rasprava je bila zaista dramatična jer stanje u svim hotelskim društvima upućuje na zabrinjavajuću neizvjesnost kako za egzistenciju radnika, tako i daljnju sudbinu tih društava, odnosno opstanak i razvoj turističke djelatnosti otoka Hvara. U turističku sezonu 2009., “Helios Faros” i “Jelsa” d.d. ulaze uz evidentnu nelikvidnost, nemogućnost podmirenja dugovanja, upitne pripreme za odrađivanje posla, uz neosigurana sredstva za isplatu plaća, te s krajnjom neizvjesnošću oko daljnjeg opstanka tih hotelskih kuća. Zabrinuti radnici U “Sunčanom Hvaru” radnici su zabrinuti nedefiniranošću daljnjih događanja, a zabrinutost potkrepljuje i niz oprečnih informacija koje stižu iz ORCO grupe, Grada i Vlade RH. Zato smo jednoglasno donijeli određene zaključke koje ćemo proslijediti svima, od Vlade do lokalne zajednice, kako bismo pomogli da se razriješi ova situacija – kazao je Andrić.

- Od vlasnika i uprava hotelskih kuća u Starom Gradu i Jelsi, STUH zahtijeva realizaciju postignutih dogovora o dinamici isplate neisplaćenih plaća - dodao je on - a nakon realizacije dogovorenog, redovitu isplatu plaća sukladno odredbama kolektivnih ugovora. ORCO grupa i Vlada RH se trebaju pobrinuti za očuvanje svih radnih mjesta i društva u cjelini, dok bi jedinice lokalne samouprave morale uspostaviti partnerski odnos s upravama hotelskih tvrtki radi ostvarivanja ciljeva od zajedničkog interesa za lokalnu zajednicu, vlasnike i građanstvo.

Sukladno tom zaključku, od gradova, općina i turističkih zajednica očekuje se da preispitaju aktivirane blokade računa hotelskih tvrtki i potraživanja reguliraju nagodbama omogućavajući na taj način kvalitetno odrađivanje ovogodišnje turističke sezone. OKVIR Sindikat za suradnju, moguć i štrajk

- STUH je spreman, uz suglasnost članova i radnika, putem sporazuma s upravama društava dogovarati kratkoročne mjere za prevladavanje teškoća u poslovanju izuzimajući smanjenje troškova otpuštanjem radnika. Prvi sljedeći sastanak imat ćemo s Upravom hotelske kuće “Sunčani Hvar”, 4. lipnja, a ako se plaće radnicima u Starom Gradu i Jelsi ne budu isplaćivale i ne budu poštovali postignuti dogovori, odlučni smo u koordinaciji s članstvom provesti sindikalne akcije, uključujući i štrajkove – rekao je Raffanelli.

tekst i foto: Mirko Crnčević
 

developed by Nove vibracije