Novosti

Obilježeno sto godina od rođenja skladatelja Marka Riviera


27.05.2009

Sinj sjećanje na skladatelja koji je glazbeno odgojio niz generacija

Prije sto godina rođen je Marko Rivier, skladatelj, dirigent, zborovođa i kapelnik, glazbenik koji je zasigurno ostavio traga u hrvatskoj glazbenoj umjetnosti.

Šjor Marko, kako su ga zvali Sinjani u čijem je gradu proveo najveći dio svog života i karijere, gdje je i pokopan na Groblju svetog Frane, rođen je u Starom Gradu na Hvaru 26. svibnja 1909. godine.

Glazbenu akademiju je završio u Zagrebu, a tijekom Drugog svjetskog rata radio je kao vojnik kapelnik u Crnoj gori. U Sinj dolazi 1958. godine, te kao kapelnik preuzima gradsku glazbu, a potom i gradski mješoviti pjevački zbor.

U sinjskoj glazbenoj školi predaje violinu i trubu, a u osnovnoj školi predaje glazbeni odgoj sve do umirovljenja. Odgojio je u glazbenom smislu niz generacija Sinjana, među kojima su i neki danas priznati glazbenici.

U Sinju 1960. godine osniva obitelj oženivši se Milom Čubranić, a 1964. godine dobivaju kćer Carmen, danas liječnicu i glavnu urednicu časopisa “Zdravlje”. Šjor Marko je umro 3. rujna 1974. godine i pokopan je na sinjskom groblju.

Osim što je bio vrstan kapelnik i zborovođa, te glazbeni pedagog, Marko Rivier je bio i skladatelj i aranžer. Napisao je mnoge skladbe i koračnice za puhaće orkestre, limene glazbe i slično, pisao je i skladbe za zborove, a među najpoznatijim skladbama mu je svakako ‘Hvarske noći’ koju su izvodili puhački orkestri diljem bivše države.

Šjor Marko je za svoj rad dobio niz priznanja, a u svojoj monografiji povodom 50 godina od osnutka glazbene škole u Sinju, dio prostora mu je posvetila i Hana Kustura-Breko, dr. sc. glazbene umjetnosti.

Izvor: "Slobodna Dalmacija" tekst i foto: Vito Perić / EPEHA

developed by Nove vibracije