Novosti

In memoriam: Daniel Marušić


27.05.2009

Daniel Marušić, redatelj kultne serije "Naše malo misto", umro je iznenada u bolnici u Zagrebu u 78. godini, javila je danas Hrvatska televizija.

Marušić je poznat i kao redatelj filma "Servantes iz Malog mista" te serija "Olujne tišine", "Ptice nebeske", "Čovik i po" i dr. Njegov posljednji uradak, film i serija u šest nastavaka "Bella Biondina" u završnoj je fazi montiranja. Uz drame i dramske serije, Marušić je za televiziju režirao nebrojene opere i balete, navodi HTV.

Najplodnije razdoblje u radu Daniela Marušića bile su sedamdesete godine prošloga stoljeća. Marušić je 1970., prema scenariju Miljenka Smoje, režirao seriju "Naše malo misto", čija popularnost nije nadmašena do današnjih dana. Ta je serija najpoznatiji hrvatski televizijski proizvod u vrijeme emitiranja 70-ih godina. Unatoč činjenici da je televizor u kućanstvu tada bio luksuz, gledalo ju je oko 2,5 milijuna ljudi.

Daniel Marušić režirao je samo jedan cjelovečernji igrani film - "Servantesa iz Malog mista", gdje se vratio likovima iz serije s vremenskim odmakom. Devedesetih godina stvara dokumentarno-igrani film "Papa Sixto V." i seriju "Olujne tišine".

Daniela Marušića smrt je zatekla dok je dovršavao svoj posljednji film "Bella Biondina", kojim će se hrvatska publika još jedanput prisjetiti toga velikog redatelja i neumornog stvaraoca.

Daniel Marušić rodio se u Zadvarju 21. rujna 1931. godine. Od 1951. radi u Dramskom studiju Radio Zagreba, a 1957. je na Televiziji Zagreb režirao prvu hrvatsku televizijsku operu (I. Lhotka-Kalinski: "Putovanje"). Također je bio redatelj i koscenarist prve igrane televizijske serije "Stoljetna eskadra" (1960.-1961.). Režirao je više od 200 televizijskih drama, opernih, operetnih, koncertnih, dječjih i drugih emisija te desetak igranih serija, među kojima je i spomenuto "Naše malo misto", jedno od najgledanijih i najuspjelijih ostvarenja hrvatskoga televizijskog stvaralaštva.
(Hina)

Izvor: Večenji list

 

Riječ uredništva:

Drugi dio kultne serije "Naše malo misto" po redateljskom palicom pok. Daniela Marušića snimao se ranih sedamdestih prošlog stoljeća u Starome Gradu. Oni nešto stariji sjetit će se snimanja serije i sudjelovanja niza naših sada već davno pokojnih sugrađana u njezinom nastajanju i stvaranju. Hvala g. Marušiću što je, izabravši baš Stari Grad za "naše malo misto" u jednoj izvanrednoj seriji kojoj ni danas nema premca u domaćoj TV produkciji, na tako lijep, prisan i jednostavan način ovjekovječio naše prostore, naše kale, pjace i pjacete, našu rivu i more, te u našim uspomenama i sjećanjima sačuvao likove naših bližnjih. Hvala mu od sveg srca.

developed by Nove vibracije