Novosti

Hotelskim kućama "Helios Faros" i "Jelsa" d.d. prijeti štrajk


24.05.2009

Budući da poslovodstvo hotelske kuće "Helios Faros" d.d. iz Starog Grada, koja je u većinskom vlasništvu tvrtke "FIMA Validus" d.d. iz Varaždina, radnicima nije isplatilo zaostalu plaću po zahtjevu Sindikata turizma i usluga Hrvatske, nastavljeni pokušaj mirenja između dvije strane u srijedu je jednostavno propao. Zato je Lovre Raffanelli, povjerenik 4. Regije STUH-a, prema poslodavcu kojeg je, u nazočnosti miritelja Ivana Matešića, zastupao predsjednik Uprave Društva, Davor Sansević, postavio sasvim nove zahtjeve.
- Naime, mi smo u dogovoru s našim članstvom i radnicima zatražili da se do petka isplati razlika plaće za siječanj i plaća za veljaču, potom da se do 15. lipnja radnicima podijele plaće za ožujak, dok bi do kraja lipnja trebali primiti plaću za travanj. Ostala dugovanja bi, ako poslodavac ispoštuje to što tražimo, zasigurno lakše rješavali u srpnju i kolovozu, tj. tijekom turističke sezone koja je već na pragu - kazao je Raffanelli dodavši da će Sindikat u suprotnom vrlo brzo pokrenuti industrijsku akciju (štrajk) kako bi se konačno shvatilo da nitko u Republici Hrvatskoj nije dužan mjesecima raditi bez plaća.
Predsjednik Uprave je prijedloge i zaključke Sindikata ocijenio vrlo realnim i obećao učiniti sve kako bi se oni i realizirali. Situacija je, međutim, slična i u "Jelsi" d.d. za hotelijerstvo, tvrtki u kojoj poslodavac također ne prati zahtjeve STUH-a vezano za isplatu zaostalih plaća, tako da bi već danas na radni stol člana Uprave, Lovorka Stipišića, trebala stići najava štrajka. Dakle, ta akcija radnika bi mogla započeti baš nekako s dolaskom prvih gostiju u hotel "Mina", što će zasigurno nanijeti neprocjenjivu štetu ne samo jelšanskom, nego i hvarskom turizmu općenito.
Situacija u spomenutim hotelskim kućama je zaista bremenita, "Sunčani Hvar" je u nešto povoljnijoj situaciji jer je dobio pozajmicu od 15 milijuna kuna od HFP-a, a "Vrboska" d.d. je svoje hotele praktično pretvorila u dječje odmaralište što ima direktne implikacije na prihodovnu stranu Turističke zajednice. Prema tome, naš najsunčaniji škoj je od nekadašnje perjanice hrvatskog turizma postao otok slučaj pa su zato sindikalisti iz Hvara, Starog Grada i Jelse zatražili hitno održavanje tematske sjednice o problemima u kojima su se našli posljednjih godina, a ona bi u nazočnosti predsjednika STUH-a, Eduarda Andrića, trebala biti održana već u utorak u Starom Gradu.

izvor: SlobodnaDalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije