Novosti

Ne dam svoje: zavrnuo ventil cjevovoda, tri naselja ostala bez vode


15.05.2009

Stanovnici Malog i Veloga Grablja te Brusja već neko vrijeme imaju vodu iz cjevovoda koji je predmet spora između vlasnika zemljišta Vinka Franičevića iz Staroga Grada i “Hvarskog vodovoda”.
Budući da taj spor pred Općinskim sudom u Starom Gradu nije riješen od 2005. godine, isto tako u pogledu služnosti puta do Uvale sv. Ante s Gradom Hvarom, vlasnik je na osebujan način skrenuo pozornost na obveze prema njemu, tako da je 7. svibnja zatvorio ventil na vodovodnom šahtu i prekinuo dotok vode za spomenuta naselja.
- Činom zatvaranja ventila i parkiranjem automobila na šahtu, ali i prijašnjim nanošenjem građevinskog tucanika na svoje zemljište nedaleko od tunela Selca - Dubovica, želio sam da suprotna strana uvidi kako se bez prava služnosti ne može koristiti tuđom imovinom, te da svoje obveze prema meni podmire što prije.
Naravno, znao sam da su zalihe u vodospremi dovoljne za višednevnu opskrbu vodom, ali i to da cjevovod zapravo nema ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu, a time ni uporabnu. Ipak, odgovorni su tek nakon pet dana krenuli u ofenzivu i za živo čudo jedino potakli policiju da me u utorak poslijepodne privede na obavijesni razgovor - kaže Franičević.

Pitanje cjevovoda mora se sudski riješiti
Tome dodaje da je prosvjed nakon uklanjanja automobila nastavio tako što je jednostavno sjeo na šaht na kojemu ne piše “voda”, nego “kanalizacija”.
U nastavku epiloga imao je susret s Ivanom Grgičevićem, direktorom “Hvarskog vodovoda”, i njihovim odvjetnikom Rinom Barbićem, dok je nakon privođenja u Policijsku postaju Hvar razgovarao i sa zamjenicom državnog odvjetnika Inom Hančević, koja je ustvrdila da se pitanje cjevovoda treba riješiti sudski, a šaht odmah osloboditi.
U postaji je bio svega 13,5 minuta i nakon razgovora je pušten, da bi potom ustanovio da je ventil otvoren, a šaht zavaren.

izvor: SlobodnaDalmacija
tekst: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije