Novosti

Hvarani Vladu tužili sudu u Strasbourgu


14.05.2009

Grupa građana, bivših i sadašnjih zaposlenika »Sunčanog Hvara«, te Udruga izvornih vlasnika »Forani« i »Eko sunčani otoci« podnijeli su tužbu protiv Vlade RH Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog nepoštivanja ljudskih prava, ustava i zakona RH, međunarodnog prava, prava na sudjelovanje u lokalnoj upravi putem referenduma, privatne imovine, prava na dostojanstven život, jednakost i informacije, te slobode medija, cenzure i blokade informacija.
Podnositelji su se na taj korak, kako stoji u tužbi, odlučili zato što se već četiri godine obraćaju nadležnim institucijama u RH u svezi 'Afere Sunčani Hvar' počevši od pravosuđa, izvršne i zakonodavne vlasti, na što nitko nije reagirao, budući da su u tu aferu, prema njihovom mišljenju, umiješani Vlada RH i HFP.
U tom smislu spominju Državno odvjetništvo, USKOK, ministre pravosuđa, predsjednika RH Stjepana Mesića, Vladu RH i premijera Ivu Sanadera, političke stranke, nevladine udruge (GONG i Transparency International – Croatia), pa i medije koji su tek djelomično izvještavali o njihovim aktivnostima.
U tužbi se navodi da je Vlada 2005. s predstavnicima ORCO Grupe potpisala tajni, štetni, protuzakoniti i protuustavni sporazum o tobožnjem javnom privatnom partnerstvu, a po srijedi je bila privatizacija po sistemu dokapitalizacije. Takav ugovor je ORCU dopustio da uništi turističku destinaciju, ali proizveo i druge negativne posljedice ne samo po građane i gospodarstvo grada Hvara, nego isto tako po poslovanje hotelske kuće, koja je prezadužena i opterećena hipotekarnim kreditima, pa i samu državu u pogledu čega se iznosi niz podataka (argumenata).
Stoga Hvarani od Suda u Starsbourgu traže da se donese presuda koja će obvezati Vladu RH da najprije obznani, a potom raskine taj tajni i protuzakoniti ugovor s ORCO Grupom, jer ona kao privatni partner nije ispunila niti jednu točku iz tog pravnog akta, te da se sve vrati na početno stanje.
Nakon toga da Vlada gradu Hvaru bezuvjetno dodijeli 25 posto + 1 dionicu »Sunčanog Hvara«, a da se sa slijedećih 25 posto dionica obešteti izvorne vlasnike nekretnina, crkvu, bivše i sadašnje zaposlenike po godinama radnog staža, kojima se tijekom radnog vijeka odbijalo od plaća za gradnju hotela, te građane grada Hvara koji su također sudjelovali u izgradnji neophodne infrastrukture.
Obavijest o podnošenju tužbe je, osim domaćim medijima, proslijeđena Europskom parlamentu, ali i na adrese brojnih inozemnih medija, njih čak dvadeset.

izvor: SlobodnaDalmacija

TEKST I SNIMKA Mirko CRNČEVIĆ/EPEHA
 

developed by Nove vibracije