Novosti

Zažablje dobiva knjižnicu - dopisnik "Slobodne Dalmacije" prikupio 1109 knjiga


11.05.2009

MLINIŠTE – Novinar EPEHA-agencije, Mirko Crnčević, prikupio je i predao 1.109 knjiga za buduću Općinsku knjižnicu i čitaonicu Zažablje, a donaciju je na prigodnoj svečanosti u odsutnosti načelnika Općine, Miljenka Glavinića, primio pročelnik JUO Mario Vrnoga. Svečanom događaju u Općinskoj dvorani nazočila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Metkoviću, Vesna Vidović, brojni učenici i njihovi roditelji, učiteljice Dajana Marinović i Josipa Jelčić, te ostali građani.
- Nakon katastrofalnog požara koji je progutao cjelokupan fundus Općinske knjižnice i čitaonice Jelsa stavio sam se u ulogu glavnog promotora velike dobrotvorne akcije »Knjige za Jelsu«, što ju je povela »Slobodna Dalmacija«. U niti stotinjak dana prikupljeno je 20.000 knjiga, ali sam ja još tada predložio da se viškom prikupljenih knjiga osnuje jedna nova knjižnica i u prvi plan stavio Zažablje, mjesto u kojem sam pohađao Osnovnu školu, od 5. do 8. razreda. Na svu sreću uspio sam prikupiti dovoljan broj naslova da bi se rad knjižnice mogao pokrenuti – kazao je Crnčević prigodom predaje knjiga, te pročelniku darovao i odljev Bašćanske ploče koja će u budućnosti krasiti prostorije te kulturne ustanove.
Općina Zažablje broji nešto više od 900 stanovnika, a knjige su najvećim dijelom ustupile Gradske knjižnice i čitaonice u Metkoviću, Velikoj Gorici, Hvaru, Starom Gradu i Jelsi, Muzej Starog Grada, Udruga Faros Z.B.O.R.S. Faros, dok je jedan dio stigao iz vlastitih biblioteka Mirka Crnčevića, Katijane Harašić, Viska Haladića, don Stanka Jerčića i Đurđice Aračić. Pročelnik se na kraju zahvalio na donaciji, a ravnateljica Vidović sve skupa ocijenila povijesnim događajem obećavši daljnju pomoć u osnivanju knjižnice u Zažablju.


TEKST I SNIMKA: Nataša BAKOTIĆ

 

developed by Nove vibracije