Novosti

Otok Hvar u znaku fešte


10.05.2009

Građani otoka Hvara, svatko u svom mjestu, okupili su se da bi obilježili Međunarodni dan Crvenoga križa - 08. svibnja 2009. godine.To je bila prigoda da se pokaže sve što se radi u Crvenom križu tijekom godine, a na dobrobit svih građana otoka Hvara koji su u potrebi. Bili su izloženi štekati na kojima se moglo pogledati koje su to aktivnosti poput pružanja prve pomoći, darivanja krvi ,rad s mladima, sabirne akcije „Solidarnost na djelu“. Zdravstveni program predstavljen je projektima: brigom o ženama oboljelim od raka dojke, mladim djevojkama koje bi se trebale cijepiti protiv HP virusa, Snoezelen, te obilježavanje svih datuma vezanih za pitanje zdravlja. Socijala je na prvom mjestu u angažmanu ovog Društva. Starosna struktura stanovnika ovog otoka problem je koji iziskuje veliku pažnju, posebno što ne postoji Starački dom. Darivanje krvi jedan je od segmenata gdje se ulažu veliki napori, iako se ne postižu toliki rezultati zbog gore navedenih razloga. Osobe s invaliditetom također su izuzetno važne, pa se Društvo uvijek uključuje kada se ukaže potreba. I za njih je rezerviran štekat Projekt „Odgoj za humanost“ je plijenio veliku pažnju jer je priznat na razini Dalmacije i postiže vrlo dobre rezultate. Zaklada „Ana Rukavina“ također je u programu rada Crvenog križa, kao i suradnja s UNICEF-om, djeca bez roditelja u SOS selu Hrvatske često su naši korisnici.Za njih se također prodavalo majice. Dakle, pokazalo se da se skrbi o svima koji su u potrebi i Crveni križ . Hvar je Društvo otvorenih vrata i srca za sve koji trebaju pomoć. Naši su sugrađani mogli uživati u autohtonim hvarskim kolačima,
dobiti brošure Crvenog križa uz sve informacije za koje su pokazali interes, kupiti majice zaklade „Ana Rukavina“ ili UNICEF-a, a na posebnom štandu su se prodavali razni uradci Osnovne i Srednje škole Hvar, čiji je prihod namijenjen dječaku Nikoli, (bolestan-autist) za kojeg je akcija već prije pokrenuta. Kulturno-umjetnički program su izveli učenici Osnovne i Srednje škole iz Hvara, a sastojao se od kolaža folklornih plesova, modernih ritmičkih izvedbi ,te vježbe vrtićke djece. Pokaznu vježbu prve pomoći izvela je ekipa Srednje škole iz Jelse, koja je na međužupanijskog natjecanju dijelila prvo mjesto s medicinskom školom iz Dubrovnika. Sestre iz patronaže Doma zdravlja su mjerile tlak i šećer. Rapsodija zastavica Crvenog križa, balona, prsluka, ocrtanih pločnika na istu temu naglašavali su veliki jubilej za Crveni križ:

-150 g.bitke kod Solferina,
-90 g.Međ.federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca,
-60.g.Ženevskih konfencija.


Slične su se manifestacije odigravale u Starom Gradu i Jelsi. Na samoj završnici ove „fešte“ bilo je jasno da građani otoka Hvara doživljavaju Crveni križ kao „ svoju“ ustanovu, dostupnu i otvorenu za sve.


Tekst i snimka: Maja Budrović, ravnateljica

 

developed by Nove vibracije