Novosti

09. 05. - Dan Europe


08.05.2009

U Zagrebu će se danas, nizom aktivnosti proslaviti Dan Europe kojim završava obilježavanje Europskog tjedna. Zagrepčani će na Cvjetnom trgu, već desetu godinu za redom, moći dobiti informacije vezane uz Europsku uniju i pristupanje Hrvatske EU-u.

Proslavi će nazočiti šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Nakon razgledavanja štandova na Cvjetnom trgu, Degert će se EUbusom uputiti prema Bundeku gdje će se održati niz sportsko-kulturnih aktivnosti.

Na Bundeku će građani moći sudjelovati u natjecanjima u polu-maratonu, rolanju i biciklizmu pod nazivom Sportom u EUropu. Također, bit će organiziran i koncert kojim će se predstaviti projekt CD-a Delegacije Europske komisije Poleti pjesmo do Europe. Koncert počinje u 11.30 sati.

Na međunarodnom polumaratonu, koji će početi u 13.30 sati, sudjelovat će Degert, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici veleposlanstava EU-a u Hrvatskoj.

EUbus, označen zastavama država članica Unije te zvijezdama sa zastave EU-a, obišao je deset hrvatskih gradova - Supetar, Knin, Opatiju, Krapinu, Karlovac, Čakovec, Koprivnicu, Viroviticu, Vinkovce i Zagreb.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Tog je datuma 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja današnje Europske unije.

Izvor: www.hrt.hr

developed by Nove vibracije