Novosti

Budućnost škoja u ekološkoj poljoprivredi


05.05.2009

Skupina studenata i profesora Visokoga gospodarskoga učilišta iz Križevaca posjetila je poluotok Pelješac i otok Hvar, u sklopu terenske nastave Specijalističkog diplomskog stručnog studija Održiva i ekološka poljoprivreda.
U tom smislu prvog dana posjetili su Razvojno-istraživački centar za marikulturu Sveučilišta u Dubrovniku na Bistrini, gdje im je Joško Bobanović objasnio tehnologiju uzgoja školjki (dagnji i kamenica), te komarči i lubina, kao i uzgoj fitoplanktona za potrebe hranidbe najmanjih kategorija školjkaša i riba. Također su posjetili Stonsku solanu i obišli Malostonski zaljev.
- Navečer smo već bili na najsunčanijem škoju, gdje nam je dobrodošlicu u PZ 'Svirče' poželio direktor Andrija Carić, a potom govorio o ekološkom načinu proizvodnje vina od sorte plavac mali, od primarne prerade grožđa sve do finalizacije i stavljanja u promet. Drugi dan smo pod vodstvom Stanislava Štambuka iz HZPSS-a nastavili putovanje otokom, tako da nam je uglavnom sve bilo vrlo zanimljivo i poučno - kazao je viši predavač Dragutin Kamenjak u ime 'križevačke ekspedicije' po Dalmaciji.
Na svom imanju Josip Žuvela je prezentirao pristup u proizvodnji povrća, voća i vinove loze za potrebe restoranske ponude. Spoznaje su takve da je budućnost škoja baš u ekološkoj proizvodnji, dok je program nastavljen boravkom u masliniku Ive Lučića-Kompozitora u Poljicima, koji ih je upoznao s uvjetima i tehnologijom uzgoja, sortimentom, podlogama, uzgojnim oblikom, te načinom prerade maslina u ulje.
Studenti i njihove 'profe' potom su, prema riječima našeg sugovornika, posjetili Društvo 'Bastijana', gdje ih je mr. Andro Tomić upoznao s tehnologijom proizvodnje vina, te upriličio prezentaciju i degustaciju zlatne kapljice koja se zapravo pije na ure, a ne na litre. Poseban doživljaj bio je obilazak brojnih vinograda na položajima Ivan Dolac i Sv. Nedjelja, ali i Vinarije 'Zlatan otok' Zlatana Plenkovića, tako da su Križevčani svojim domaćinima obećali da će se ubuduće Dalmaciji vraćati ne samo kao stručnjaci, nego i kao turisti.

izvor: SlobodnaDalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije