Novosti

Na birališta hoćemo glasovnice


04.05.2009

Budući da se približavaju lokalni izbori mnogi se pitaju zar ćemo opet glasovati "glasačkim listićima", po uzoru na onaj iz "Obzora" (19.7.1997.) i na "'biračkim mjestima". Među njima je svakako i Stjepan Bahert iz Zagreba, dramski umjetnik i etnograf, koji ovih dana boravi na otoku Hvaru u svojstvu glavnog tajnika Udruge "Faros Z.B.O.R.S. Faros", a tako se dobro sjeća 'lijepih uspomena' iz doba kad je, ne tako davno, bilo zabranjeno i optužujuće reći da Hrvati imaju vlastiti jezik - hrvatski. A još u "Istarskom razvodu" iz 1275. (!), pisanom glagoljicom, čak 24 puta se izrijekom spominje jazik hrvacki, koji je ujedno bio i diplomatični jezik ravan latinskom i njemačkom u toj povijesnoj ispravi.
- Vrijeme je da prestanemo zanemarivati svoj jezik, taj najdragocjeniji znak vlastitog identiteta. Što će nama sintagma "glasački listić" kad to možemo zamijeniti jednom riječju glasovnica, koja je bila u uporabi prije Drugog svjetskog rata, to više što već imamo i domovnicu i putovnicu - govori Bahert, i dodaje "… Kad već oko igrališta, na stadionima i u dvoranama nemamo "gledalačko mjesto" nego gledalište, zašto je za glasovanje određeno tzv. "biračko mjesto" kad za to imamo pravu riječ biralište.
U administrativnom jeziku se neprestano spominje i "nadležni", što bi naš sugovornik rekao hrvatskim jezikom mjerodavni ili nadređeni. K tome, Ministarstvo prometa još i danas položeni vozački ispit potvrđuje na obrascu naslovljenom 'Uvjerenje' umjesto Potvrda ili još bolje Potvrdnica, dok mi za "uvjerenje" imamo pravu hrvatsku riječ svjetonazor, pa stoga Bahert i predlaže da Hrvatski sabor po hitnom postupku donese odluku da se iz pravnog nazivlja maknu riječi koje nisu u duhu hrvatskog jezika.

izvor: SlobodnaDalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije