Novosti

Faroski kantaduri u metropoli


28.03.2009

DOBROTVORNI KONCERT PJEVAČA IZ STAROGA GRADA
Faroski kantaduri u metropoli

Planetarno poznati Faroski kantaduri iz Staroga Grada na Hvaru u subotu navečer održali su u prepunoj Bazilici Srca Isusova u Zagrebu još jedan dobrotvorni koncert pod naslovom ‘Za križem’.

Cjelokupan prihod od tog nastupa namijenjen je obnovi zvonika župne crkve sv. Stjepana u drevnom Farosu (384. pr. Krista), koji predstavlja vrhunsko barokno ostvarenje 18. stoljeća na otoku Hvaru.

Brojne posjetitelje, među kojima i mnoge Hvarane s ‘privremenim’ boravkom u metropoli, oduševila je koncertna izvedba biranih tradicijskih korizmenih napjeva što se u crkvama Staroga Grada i Vrbanja pjevaju tijekom Velikog tjedna, od Cvjetnice do Uskrsa.

Upravo po pjevanju tih napjeva, a posebice po himničkoj izvedbi najpoznatijega napjeva ‘Puče moj’, jedinstveni su u cijelom kršćanskom svijetu, o čemu svjedoči i monografija ‘Faroski kantaduri – Desetljeće na razmeđu tisućljeća u gradu i svijetu’.

Publika je, međutim, s posebnom pozornošću pratila i ‘Gospin plač’, arhaični napjev koji je već stoljećima ukorijenjen u Vrbanju, mjestu na središnjem dijelu škoja.

- Jednako smo radosni zbog dobrih reakcija svih nazočnih, kao i činjenicom da smo i ovim petim koncertom pripomogli obnovu zvonika naše župne crkve. Uvjereni smo da će i Ministarstvo kulture poduprijeti naš nastup 25. listopada 2009. na svjetski poznatom festivalu sakralne glazbe ‘Quebec Festival of Sacred Music’ (FMSQ) u Kanadi, gdje na doista reprezentativan način kanimo predstaviti ponajbolje glazbeno i kulturno naslijeđe našega grada, otoka Hvara i Hrvatske, isto kao što smo to činili i do sada na brojnim manifestacijama u Lijepoj našoj i još 19 zemalja diljem svijeta - kazao je Ante Stančić, vodeći čovjek glasovitog ansambla.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Piše:Mirko Crnčević / EPEHA

developed by Nove vibracije