Novosti

Orkansko jugo u Dalmaciji zaustavilo trajekte, remeti cestovni promet, lomi kišobrane ....


28.03.2009

Ovogodišnji ožujak će zasigurno biti zapisan kao mjesec s najviše burnih dana u Dalmaciji, a čini se da više ne vrijedi ona uzrečica tri „marčevske“ bure i eto proljeća.

Prema informacijama dežurnih službi u zračnoj luci u Resniku, zračni promet se odvija po redu, a od danas je stupio na snagu ljetni let zrakoplova koji je na snazi do 24. listopada. Danas se očekuje devet zrakoplova, a prvi puta se Split zračnim mostom povezao s Munchenom, i to dvaput tjedno. Naime, zrakoplovna kompanija Lufthansa zračnu luku u Resniku uvrstila je među 200 destinacija na kojima slijeću njihovi zrakoplovi.

Također je najavljen i dolazak sedam privatnih zrakoplova kojima posjetitelji dolaze na sajam nautike „Boat Show“ otvoren u subotu u Splitu.

Na splitskom području u prekidu su trajektne linije Drvenik-Sućuraj, Sumartin-Makarska, te katamaran Jelsa-Bol-Split.

Unatoč pogledu na trogirski park Žudika, gdje valovi udaraju u obalu, za sada trogirske vatrogasna postrojba miruju jer nema nikakvih intervencija, što znači da u staroj gradskoj jezgri nema poplava i nema velike plime. Smirivanje vremenskih prilika očekuje se tijekom narednih dana.

Jako jugo koje puše na cijelom zadarskom području zaustavilo je u lukama više putničkih brodova koji održavaju veze s otocima. Jadrolinijin katamaran Olea; u subotu se navečer nije mogao vratiti iz Ista, pa ni taj otok ni Molat u nedjelju ujutro nisu imali vezu iz Zadra.

Ni brod Lara u nedjelju ujutro nije plovio za Iž i Ravu, a isto je bilo i u subotu kad je do Iža otišao samo trajekt koji nije mogao produžiti do Rave. U subotu je problema bilo čak i na liniji za Preko – trajekt iz Zadra, do tog mjesta na Ugljanu udaljenog svega dvije milje, nije isplovio u 14,45 i u 23 sata.

Za Zaglav i Sali na Dugom otoku brzi brod "Mediteran" nije plovio u subotu niti je krenuo u nedjelju ujutro. Paula u nedjelju je isplovila za Rivanj, Sestrunj, Božavu i Žverinac, ali u subotu tu liniju nije odradila. Najteže je bilo putnicima najsjevernijih zadarskih otoka – do Premude nije mogao stići ni trajekt. Jačina vjetra na tom je dijelu bila i do 60 čvorova uz jako visoke valove.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Pišu: Joško Brešan, Davorka Mezić / EPEHA

developed by Nove vibracije