Novosti

Afera ‘Sunčani Hvar’: Hvarani pripremaju prosvjedni skup


26.03.2009

Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o prijenosu 25 posto + 1 dionice društva “Sunčani Hvar” d.d. Gradu Hvaru, donesena u nedjelju na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH, unijela je veliki nemir među građanstvo Hvara.
Zagovornici referenduma su istog dana premijeru Ivi Sanaderu uputili oštro prosvjedno pismo, a u suradnji s gradonačelnikom Pjerinom Bebićem, kako doznajemo, moguće već za subotu pripremaju veliki prosvjedni skup na Trgu sv. Stjepana s kojeg će Vladi biti poslane jasne poruke o tome što Hvarani misle o toj Odluci.
- Razočarani smo što na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća nije donesena odluka o raspisivanju referenduma, a što tek reći kad Vlada RH poništava sve naše napore za dobrobit Grada koje je podržalo 1100 građana stavljanjem svoga potpisa na peticiju za referendum? - s ogorčenjem je kazao Jakov Balić, čovjek koji je redovito vijećnike dočekivao s transparentima “Za referendum” ispred Gradske loggie, u ime skupine građana, bivših i sadašnjih radnika “Sunčanog Hvara”, te Udruga “Forani” i “Eko Sunčani otoci” iz Hvara.
Na Facebooku nam se pridružilo 806 članova i 794 prijatelja, a od prije nekoliko dana startala je i naša on-line peticija, tako da nas podupire čak 2781 građanin. Sve to Vijeću i Vladi nije bilo dovoljno, oni donose odluke protiv vlastitog naroda, a u korist stranog investitora - veli on.
Organizatori se ne daju smesti, oni ustraju uvjereni da će i ubuduće dobivati podršku građana za incijativu da se raskinu svi štetni, protuzakoniti i protuustavni ugovori Vlade RH, HFP-a i ORCO Grupe, te javno obznani originale tih ugovora.
- Odluka Vlade RH je samo dokaz da ona nije nikada imala namjeru Gradu Hvaru dati kontrolni paket, jer je Vlada uvijek s Hvaranima razgovarala s figom u džepu - istaknuo je gradonačelnik Bebić.
- Ona je zbog nama nepoznatih razloga uvijek bezuvjetno štitila interes ORCO-a, dakle, stranog ulagača. Kao Hvaraninu i gradonačelniku uvijek će mi grad biti na prvome mjestu, a Vlada je bila svjesna da njezin Prijedlog sporazuma neće proći na referendumu i zato na najbezobzirniji način vrši pritisak na građane Hvara. Nažalost, to radi i prema ostalim institucijama, uključujući sudstvo, gdje je Grad Hvar pokrenuo niz postupaka kako bi zaštitio svoju imovinu.
No, Hvarani su se znali suprotstaviti Mlečanima, pa će se zasigurno znati oduprijeti i pritiscima Vlade Ive Sanadera. Potvrdio je i to da će biti prosvjednog skupa, ali tek onda kada bude imao sve relevantne informacije, jer u sjedište Grada još nije ni stigla pisana Odluka Vlade.
O najnovijoj situaciji sasvim drukčije razmišlja bivši gradonačelnik, a sadašnji gradski vijećnik Zoran Domančić (HSS), koji je zajedno s još osam vijećnika na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća glasovao za Sporazum o rješavanju sporova i pravnih odnosa u pogledu nekretnina “Sunčanog Hvara”, predložen od potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, a kasnije se pokazalo da je on prihvatljiv za Crkvu, ORCO, te Upravu, Radničko vijeće i sindikalnu podružnicu STUH-a najveće hotelske kuće na škoju.
- Vlada je samo formalizirala ono što se zna već nekoliko mjeseci, a to je da od Odluke 25 posto + 1 dionice neće biti ništa zbog toga što je Grad nije realizirao od 11. siječnja 2007., ali i financijskih problema u “Sunčanom Hvaru”.
Većini vijećnika je to bilo sasvim jasno nakon razgovora s potpredsjednikom Polančecom u veljači, kada je predložen novi model izlaska “Sunčanog Hvara” iz krize.
Umjesto da se ovaj period iskoristilo za dogovore o što boljim rješenjima za Grad i “Sunčani Hvar”, gradonačelnik i pojedini vijećnici su taj veliki problem podredili predizbornoj kampanji Pjerina Bebića – komentirao je Domančić.

izvor: Slobodna Dalmacija

piše: Mirko Crnčević

 

developed by Nove vibracije